10. novembar 2016.10. nov 2016.
GRADONAČELNIK NA KONFERENCIJI IZNEO LEPE VESTI

NAJVIŠE ZAPOSLENIH U POSLEDNjIH 15 GODINA

Šabac je na kraju oktobra imao 1.223 zaposlena više nego u istom periodu prošle godine. Pored toga, statistika beleži i najveći broj zaposlenih u poslednjih 15 godina ““ nešto više od 32.000. Ove podatke je na konferenciji za medije izneo gradonačelnik Nebojša Zelenović. Prema njegovim rečima, politikanstvo je da je Industrijka zona prazna, jer u njoj radi 22 fabrike sa 1.250 zaposlenih, a još pet faabrika se gradi.
- Prvi put posle 15 godina broj nezaposlenih u Šapcu je pao na manje od 11.000. Broj zaposlenih je u 2013. godini bio 25.813, u 2014. 26.000, a ove godine je 32.212. Politikanstvo je da je stopa nezaposlenosti u gradu 25 odsto. Šabac ima Privrednu komoru, Privredni savet i Komisiju koja prati investicije na dnevnoj i nedeljnoj bazi. Takođe, imamo i najveću industrijsku zonu u Srbiji i komunalno najopremljeniju, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik je naveo da se u Zoni trenutno gradi pet fabrika u kojima će se zaposliti 1.900 radnika. Zelenović je istakao da pregovara sa još 11 investitora koji treba da zaposle 1.800 radnika.
- Najveći investitor u Srbiji “Jazaki“ odlučio je da dođe u Šabac, zato što je ovaj grad najbolje mesto za investicije u Srbiji i zato što ovde mogu da ostvare sve svoje interese. Odlučili su da ovde kupe zemlju, a ne da im se ona pokloni, i da ulože 25 miliona evra u izgradnju fabrike. Da nisu investirali u Šabac, uopšte ne bi došli u Srbiju, rekao je gradonačelnik.
Zelenović je naveo da prema informacijama koje je dobio od stručnih službi u gradu, izdata je lokacijska dozvola i prijavljeno je gradilište za fabriku japanske kompanije. Gradonačelnik je izneo podatak da je odmah po dolasku “Jazakija“ u Šabac došla konkurentska kuća iz Nemačke “Krombek Šubert“. Naveo je da su oni tražili da se poništi sporazum sa “Jazakijem“ i da oni dođu u Šabac i zaposle nešto više ljudi.
- Rekao sam im da smo mi ozbiljni i da se držimo dogovora iako nismo potpisali ugovor. Rekao sam im da je Srbija dobro mesto za investicije i srećan sam što su odlučili da odu u Kruševac, rekao je Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je demantovao da Industrijska zona nema dovoljno struje. Naveo je da struje ima dovoljno za “Jazaki“, ali da se time kapaciteti iscrpljuju.
- Dogovorili smo se sa Ministarstvom energetike da zajedno gradimo novu trafo stanicu, koja će biti snage dodatnih 31,5 megavati. Odvojićemo polovinu novca za ovu investiciju, a to je preko 45 miliona dinara, iz gradskog budžeta, za ono što je nadležnost države, rekao je gradonačelnik.
Zelenović je naveo da se sprovodi medijska haranga, od strane Srpske napredne stranke, “njihovih satelita i preletača“. Gradonačelnik je istakao da oni koji nisu u stanju da upravljaju svojom strankom žele da upavljaju gradom.
M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa