1. decembar 2016.1. dec 2016.
VATROGASCI IZ ŠAPCA NA OBUKAMA U RUSIJI

SPREMNIJI ZA SVAKI IZAZOV

Šabački vatrogasci nedavno su boravili u Rusiji na stručnim obukama, gde su sa kolegama razmenjivali iskustva i usavršavali postojeće veštine. Vatrogasci iz Srbije redovno odlaze na stručna usavršavanja u Rusiju posredstvom Srpsko““ruskog humanitarnog centra, koji sve organizuje u saradnji sa vladama Republike Srbije i Ruske Federacije.
Goran Stefanović, komandant Vatrogasno spasilačke jedinice proveo je sedam dana u Sankt Petersburgu na obuci za reagovanje i gašenje požara na objektima hemijske industrije. Posle toga i Zoran Lazić, pripadnik ove jedinice bio je na stručnoj obuci za zaštitu od gasova i požara.
Prvu obuku prošlo je deset vatrogasaca iz Srbije, iz gradova u kojima je razvijena hemijska industrija. Šabačka jedinica ima izuzetnu saradnju sa postrojenjima hemijske industrije u Šapcu. Ova obuka je pomogla da se spremnost za bilo kakav incident podigne na viši nivo.
- Imali smo teorijsku i praktičnu obuku koja se obavljala u Sankt Petersburgu. Upoznali smo se sa radom industrijskih vatrogasaca i razmenili smo iskustva. Imali smo priliku i da obiđemo rafineriju u gradu Kiriši, koja je jedna od najvećih u svetu. Samim tim, kod njih dolazi do mnogo većeg broja vanrednih događaja tog tipa nego kod nas, navodi Stefanović.
Komandant šabačkih vatrogasaca objašnjava da u Sankt Petersburgu postoji univerzitet sa 110 godina tradicije u kom se stvaraju kadrovi svih profila. Takođe, posetili su Muzej vatrogasaca u kom se između ostalog čuva originalni tonski zapis početka bombardovanja Lenjingrada.
-Probali smo rad sa njihovom opremom i tehnologijom. Imaju poligon na kom postoje simulatori sa ogromnim brojem različitih scenarija. Tu se vežba gašenje požara na avionima, brodovima, delovima industrijskih postrojenja, i slično, kaže Stefanović.
Prošle godine 12 pripadnika regionalnog tima (iz Mačve) prošlo je obuku za rad i spasavanje na vodi.
Srpsko““ruski humanitarni centar imao je ogroman doprinos u odbranama od poplava. Vatrogasno““spasilačkoj jedinici Šabac, najveći su donatori. Čamci, vozila i mnoga druga oprema stigla je u Šabac zahvaljujući ovom centru.
Velika pomoć Rusa Srbiji i Šapcu
Srpsko““ruski humanitarni centar nastao je sporazumom Vlade Republike Srbije i Ruske Federacije 2012. godine i nalazi se u Nišu. Osnovan je u cilju reagovanja na vanredne situacije u Srbiji i drugim državama Balkana. Među zadacima su im i obuka i povećanje kvalifikacija stručnjaka u oblasti sprečavanja i otklanjanja vanrednih situacija i sprovođenje testiranja i demonstracija vatrogasno““spasilačkih sredstava i tehnologija.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa