Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
ВАТРОГАСЦИ ИЗ ШАПЦА НА ОБУКАМА У РУСИЈИ

СПРЕМНИЈИ ЗА СВАКИ ИЗАЗОВ

Шабачки ватрогасци недавно су боравили у Русији на стручним обукама, где су са колегама размењивали искуства и усавршавали постојеће вештине. Ватрогасци из Србије редовно одлазе на стручна усавршавања у Русију посредством Српско““руског хуманитарног центра, који све организује у сарадњи са владама Републике Србије и Руске Федерације.
Горан Стефановић, командант Ватрогасно спасилачке јединице провео је седам дана у Санкт Петерсбургу на обуци за реаговање и гашење пожара на објектима хемијске индустрије. После тога и Зоран Лазић, припадник ове јединице био је на стручној обуци за заштиту од гасова и пожара.
Прву обуку прошло је десет ватрогасаца из Србије, из градова у којима је развијена хемијска индустрија. Шабачка јединица има изузетну сарадњу са постројењима хемијске индустрије у Шапцу. Ова обука је помогла да се спремност за било какав инцидент подигне на виши ниво.
- Имали смо теоријску и практичну обуку која се обављала у Санкт Петерсбургу. Упознали смо се са радом индустријских ватрогасаца и разменили смо искуства. Имали смо прилику и да обиђемо рафинерију у граду Кириши, која је једна од највећих у свету. Самим тим, код њих долази до много већег броја ванредних догађаја тог типа него код нас, наводи Стефановић.
Командант шабачких ватрогасаца објашњава да у Санкт Петерсбургу постоји универзитет са 110 година традиције у ком се стварају кадрови свих профила. Такође, посетили су Музеј ватрогасаца у ком се између осталог чува оригинални тонски запис почетка бомбардовања Лењинграда.
-Пробали смо рад са њиховом опремом и технологијом. Имају полигон на ком постоје симулатори са огромним бројем различитих сценарија. Ту се вежба гашење пожара на авионима, бродовима, деловима индустријских постројења, и слично, каже Стефановић.
Прошле године 12 припадника регионалног тима (из Мачве) прошло је обуку за рад и спасавање на води.
Српско““руски хуманитарни центар имао је огроман допринос у одбранама од поплава. Ватрогасно““спасилачкој јединици Шабац, највећи су донатори. Чамци, возила и многа друга опрема стигла је у Шабац захваљујући овом центру.
Велика помоћ Руса Србији и Шапцу
Српско““руски хуманитарни центар настао је споразумом Владе Републике Србије и Руске Федерације 2012. године и налази се у Нишу. Основан је у циљу реаговања на ванредне ситуације у Србији и другим државама Балкана. Међу задацима су им и обука и повећање квалификација стручњака у области спречавања и отклањања ванредних ситуација и спровођење тестирања и демонстрација ватрогасно““спасилачких средстава и технологија.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa