16. jun 2016.16. jun 2016.

Samopouzdanje za poneti

Da kojim slučajem postoji restoran brze hrane za dušu, samopouzdanje bi bilo češća narudžbina od famozne spljeskane gomilice mesa kojom volimo da hranimo stomake.
Jasno mogu da vidim razne varijante: regular obrok (pred uobičajene gluposti u učionici), snek-varijanta (da se čalabrcne na odmoru, pred testove, odgovaranje za ocenu i sl.), dabl-porcija (pred izlazak), porodično pakovanje (za kućevne rasprave), obrok specijal (pred prvi dejt sa izabranom osobom), a našlo bi se mesta i za ekskluziv-obrok (da ublaži sve one muke izazvane dilemama tinejdžerske seksualnosti i seksa generalno)...
To bi stvarno bilo carski, je l“™da?
Neko bi se silno obogatio takvom franšizom.
Na moju i vašu žalost, neće da može. Prosto, to ne ide tako.
Ako pažljivo analizirate sastojke ove važne duševne hrane, videćete da sadrži sledeće:
bazičnu hranljivu materiju: veru u sebe i svoje sposobnosti;
minerale: svest o svim svojim vrlinama i manama, sposobnost da sebe prihvatiš kakav jesi;
vitamine: sposobnost da preuzmeš odgovornost za sopstvene postupke, spremnost da priznaš i ispraviš svoje greške,
vezivnu materiju: spremnost da budeš baš ono što jesi; svest o tome da uvek može bolje i spremnost da se na tome radi;
aditive: svest o sopstvenim osećanjima i osećanjima drugih ljudi, veštinu opraštanja sebi i drugima, sposobnost da se nasmeješ sebi;
pojačavač ukusa: iskrenost;
zaslađivače: spremnost da priznaš boljima od sebe da su bolji i volju da učiš od njih.
Kad vidite koji su sastojci u pitanju, jasno vam je da ovde ništa nije instant, kao u restoranima brze hrane... A jasno vam je, valjda i da mnogi odrasli, iako deluju tako, zapravo nemaju samopouzdanje, nego nekakvu surogat varijantu. Biti samopouzdan i biti pun sebe nikako nije isto.
Šta da kažem, uticaj herbicida i pesticida i druge raznorazne hemije i na ovu sortu hrane rezultirao je raznim mutacijama pravog semena. Za neke mutacije odgovorni su naši odgajivači, pardon, roditelji ““ obično oni koji mnogo kukaju, zameraju, kritikuju, a dobre stvari ne primećuju, nego podrazumevaju, oni koji se rukovode devizom „ko se hvali taj se kvari“, i „pametniji popušta“; za mutacije su odgovorni i oni koji smatraju da su im deca „bogomdana“, pa ih besomučno hvale samo zato što postoje, negirajući bilo kakvu grešku, propust, ili daleko bilo, neku manu rođenog deteta... Ovi prvi seju nesigurnost, zbog koje samopouzdanje ne može da se primi, a ovi drugi oholost, mutaciju koja je opasno opasna jer na površini liči na samopouzdanje.
Iako se niko ne rađa samopouzdan, činjenica je da samopouzdanje najbolje uspeva kad se poseje, zaliva, neguje od malih nogu. Ipak, drage moje i dragi moji, čak i ako ste bili žrtve nekakve mutacije u ranim danima, nikad nije kasno da pređete na zdravu duševnu hranu.
Možda ne može da se kupi u restoranu, ali ovu duševnu hranu možete i sami da gajite.
Da, i ti.
Od sedam milijardi ljudi na ovoj planeti samo ti si ““ ti. Sa jedinstvenom DNK, jedinstvenim iskustvom, sa jedinstvenim mestom u svetu i jedinstvenim pogledom na svet.
Zar to nije sjajan početak?


Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa