16. jun 2016.16. jun 2016.
VeČe dokumentarnog filma u Krupnju

OGNjIŠTE

U ponedeljak 20. juna 2016. godine u velikoj sali Biblioteke „Politika“ Krupanj premijerno je prikazan dokumentarno-igrani etnološki film „Ognjište“ autora Milana Pantelića. Film prikazuje život na selu i u gradu, a govori o tome kakva je sudbina onih koji su zaboravili svoje poreklo, korene i selo.
Film je realizovan u poslednje dve godine, urađen je bez ikakve pomoći sponzora, države ili neke javne institucije, poklon je autora zemlji Srbiji i srpskom narodu. Roditelji Dobrivoje i Dobrila Pantelić snimaju dokumentarne filmove preko 35 godina i prema Milanovim rečima oni su pravi uzor, inspiracija, podrška, učitelji. Milan je oženjen i ima dvoje dece, i kako sam kaže, cela porodica učestvuje u proizvodnji filmova.
- Porodica Pantelić već duži niz godina uspešno sarađuje sa Etnografskim muzejem u Beogradu, institucijom kulture od nacionalnog značaja, uz čiju podršku jedan broj filmova svake godine biva promovisan i pred beogradskom publikom. Filmovi obrađuju vrlo popularne etnološke teme među kojima su kumstvo, rođenje, krštenje, proslavljanje slava i Božića, kao i mnogih drugih srpskih običaja koji se prepoznaju u srpskoj tradiciji - govori Milan Panić kustos Etnografskog muzeja u Beogradu.
D. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa