Info

11. avgust 2019.11. avg 2019.
Dani ambrozije

Dani ambrozije

Nažalost, nije u pitanju neka svečanost, niti su zaista u pitanju dani, već nedelje, a ume da se govori u množini i u mesecima. Oni koji su alergični na ambroziju, dobro znaju o čemu se radi. Avgust i septembar su periodu kada polen ove korovske biljke ima najveću koncentraciju i pravi najviše problema onima koji su na njega alergični.

Povećano lučenje sekreta iz nosa, svrab očiju, grebanje u grlu i često kojanje jedni su od najčešćih simptoma onih koje muči ambrozija, a osećaj je nekadsa vrlo sličan gripu ili malo jačoj prehladi. Probleme prouzrokuje polen korovske biljke koji nije vidljiv golim okom, a iako ga ima najviše na zelenim površinama, malo koja lokacija je bezbedna, jer uspeva u različitim uslovima, dok vetar polen raznosi na velike udaljenosti. Suvo vreme i vetar najviše pogoduju ambroziji. Koncentracija je najveća ujutru.

Mere zaštite postoje, no one su teško sprovodive. Izbegavanje zelenih površina, izbegavanje boravka napolju od ujutru do 17 časova je primenjivo kod malog broja ljudi, te jedina preostala alternativa su tablete, tuširanje pri svakom povratku sa otvorenog prostora i uvek pri ruci maramice. Najvažnije od svega je strpljenje. Veći deo avgusta i septembra će simptomi biti prisutni, tek krajem narednog meseca će biti osetno olakšanje.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva. Kod najosetljivijih osoba 8-20 polenovih zrna u 1 metru kubnom vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi 1-8 milijardi polenovih zrna.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa