25. avgust 2019.25. avg 2019.
foto: Danas

foto: Danas

Trifunović: EU da bude medijator

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović pozvao je predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji.

Trifunović je u otvorenom pismu pozvao Mekalistera da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine.

Predsednik PSG-a je u pismu podsetio da bi redovni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo da se dogode 2020. godine, ali da u poslednjih nekoliko nedelja većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni.

"PSG razume da je učešće na izborima i kasnije u parlamentu kamen temeljac demokratskog društva, i mi ćemo se boriti za izborne uslove do samog kraja. Mi smo uzeli učešće u okruglim stolovima na kojima su razgovarali vlast i opozicija, ali ovi razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka i upitno je da li će se više i organizovati", naveo je Trifunović.

On smatra da bi medijacija Mekalistera bila značaj korak u prevazilaženju trenutne krize i ocenjuje da bi kao u slučaju Severne Makedonije institucije EU morale biti spremne da rade sa strankama, da osiguraju punu primenu svih dogovora koji bi bili postignuti.

"Takođe, želimo da podignemo pažnju o potrebi za izveštajem koji bi javno i direktno ukazao na probleme u sistematskim problemima u vladavini prava. 'Pribe izveštaji' su se u Severnoj Makedoniji pokazali kao dobar korak u usvajanju preporuka i poboljšanju kako vladavine prava tako i boljih izbornih uslova", napisao je Trifunović.

Pošto su se sve velike vladajuće i opozicione stranke saglasile za pristup Srbije u Evropsku uniju, po oceni Trifjunovića "jedino što ima smisla" je da pristanu na ovaj format u kom bi EU bila medijator koji bi pomogao da se izbegne ozbiljna politička kriza.
Agencija Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa