Info

29. januar 2020.29. jan 2020.
Jevrejske izbeglice iz kladovskog transporta: Tragovi i sećanja

Jevrejske izbeglice iz kladovskog transporta: Tragovi i sećanja

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u organizaciji Narodnog muzeja Šabac održano je predavanje "Čitalački dani Karla Krisa i Valtera Klajna. Jevrejske izbeglice iz kladovskog transporta u Šapcu.


Pripadnici kladovskog transporta stigli su u Šabac u septembru 1940. godine u pokušaju da izbegnu nadirući progon evropskih Jevreja i nastane se u Palestini. Njihovo putovanje brodovima Dunavom neočekivano se zaustavilo u Kraljevini Jugoslaviji, u Kladovu, a Šabac je bio jedini grad spreman da primi preko izbege Jevreja iz zapadne i centralne Evrope, kako bi u primerenijim uslovima sačekali nastavak svog putovanja.

Bečlije iz transporta, Karl Kris i Valter Klajn bili su članovi i redovni korisnici Šabačke narodne knjižnice i čitaonice, te se kroz priču o njihovim danima u Šapcu može naslutiti i delimično rekonstruisati kako se odvijao svakodnevni život izbeglica do trenutka u kojem su stradali i Kris i Klajn i najveći deo Jevreja iz kladovskog transporta.

Predavanje je održala istoričarka dr Sanja Petrović Todosijević i istakla da je važno je da održavamo sećanje, da znamo šta nam znači jedna kultura, čiji trag je u Šapcu dubok i neizbrisiv do današnjih dana.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa