17. februar 2020.17. feb 2020.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1600 - Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno (Giordano) spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

1653 - Rođen je kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole i najznačajniji italijanski kompozitor u 17. veku baroknih dela za gudačke instrumente.

1673 - Francuski komediograf i glumac Žan Batist Poklen Molijer, umro je pošto mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji "Uobraženi bolesnik". Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao je više od 30 pozorišnih komada među kojima su najpoznatiji "Učene žene", "Tartif", "Don Žuan", "Mizantrop".

1836 - Prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo, pod nazivom "Srpska agencija", osnovano je u Bukureštu ukazom kneza Miloša Obrenovića. Njen šef je bio Mihajlo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

1856 - U Parizu je umro nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara 19. veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pesništvo ("Knjiga pesama", "Romansero", "Ata Trol", "Nemačka, zimska bajka").

1864 - Južnjačka podmornica "Hanli" je u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini potopila torpedom severnjački brod "Hustanik", što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji.

1909 - U tvrđavi Fort sil u Oklahomi je umro poslednji poglavica Apača Gojatlaj ("Onaj koji zeva"), poznatiji kao Džeronimo. Kao vođa plemena Čirikahua, predvodio je nekoliko ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.

1916 - Britanske i francuske trupe zauzele su u Prvom svetskom ratu Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1966 - Francuska je lansirala svoj prvi satelit s poligona u Sahari.

1972 - Donji dom britanskog parlamenta doneo je zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici (kasnije Evropska unija).

1979 - Kina je napala Vijetnam reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera. Tri sedmice kasnije bila je prisiljena da povuče svoje trupe.

1992 - Generalni sekretar UN Butros Butros-Gali (Boutros-Ghali) je preporučio razmeštanje 13.000 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na teritoriji bivše Jugoslavije.

1995 - Albanci u Tetovu, u Makedoniji, počeli su masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna tamošnji ilegalni "Albanski univerzitet". U sukobima s policijom poginuo je jedan demonstrant, a veći broj je povređen.

2002. - Prelaskom na evro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio njena valuta.

2003 - Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu su uhapšeni pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i izručeni tom sudu: Haradin Balja, Isak Musliu i Agim Murtezi. To je prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio Kfor. Protiv Agima Murtezija sud je povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

2006 - Oko 1.800 ljudi progutalo je blato na jednoj farmi na istoku Filipina.

2008 - Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Do kraja 2008. Kosovo su priznale 53 države, među kojima su SAD, Australija, Avganistan, Turska, Albanija, Senegal i 20 članica Evropske unije.

2014 - Argentinska agencija za radiodifuziju odobrila je plan da se vodeća latinoamerička medijska grupa "Klarin" podeli na šest delova, što se smatra početkom procesa protiv medijskih monopola u toj zemlji.

2015 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i poziva na poštovanje sporazuma o primirju iz Minska.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa