30. april 2020.30. apr 2020.
Tri dana bez novoobolelih u Šapcu

Tri dana bez novoobolelih u Šapcu

Na redovnoj konferenciji za novinare, danas je saopšteno da već treći dan nemamo novoobolelih u Šapcu. Ukupan broj pozitivnih na koronavirus je 69, a 287 lica je pod nadzorom. Prema izveštaju ZZJZ, Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ i Opšte bolnice Šabac, od 69 lica, 49 od 69 osoba je u svojim kućama, 5 na Sajmu, 7 u beogradskim bolnicama, a 4 u Banji Koviljači. Od početka krize, dva lica su preminula, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti kovid19.

- Prema izveštaju Saveta za zdravstvo Štaba za vanredne situacije, jutros u 11časova, saopšteno je da je situacija u Opštoj bolnici redovna, stanje nepromenjeno. Iz ZZJZ svakodnevno dobijamo uputstva koja bi trebalo da primenjuju kompanije i isporučioci usluga koja su u skladu sa liberalizacijom sistema. Pre svega, mislim na javni prevoz, a potom i na početak rada predškolskih ustanova. U ovom trenutuku, od 3.500 korisnika usluga Predškolske ustanove Naše dete, 443 deteta mogu da krenu u vrtić čim to bude bilo omogućeno od republičkog Štaba za vanredne situacije. Stav PU je da je još rano za otvaranje vrtića, što u potpunosti razumem, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.


Dr Jasmona Stanković, direktorka Doma zdravlja izrazila je svoje zadovoljstvo zbog činjenice da tri dana nema novoobolelih u Šapcu.

- Od 19 uzoraka koje smo poslali na testiranje u ZZJZ, svi su negativni. Zahvalila bih Veterinarskom specijalističkom institutu dobijamo u roku od 24 časa. Danas smo odneli 27 uzoraka na testiranje od kojih je samo 6 bilo sa tegobama, a svi ostali imali su druge indikacije. Rezultate ćemo dobiti večeras. Nismo imali nijedan transport u privremene bolnice, a danas smo organizovali povratak dva naša pacijenta koja su bila hospitalizovana u KBC Zemun.

Milan Vasić, načelnik Gradske uprave apelovao je na sugrađane da se pridržavaju propisanih mera zaštite da bismo zadržali pozitivan trend u gradu.

- Ublažavanje mera, postepeno ukidanje izolacije i obaveznih uredbi pratimo podelom maski i dezinfekcionih sredstava, koji će u narednom periodu biti sastavni deo naših života. Danas očekujem da republički Krizni štab donese odluke koje se odnose na rad vrtića, gradskog saobraćaja i ugostiteljskih objekata. Prateći instrukcije, pripremili smo se da otvorimo gradski prevoz već 11. maja. Vlasnici ugostiteljskih objekata i zaposleni dobiće od grada zaštitne maske i dezinfekciona sredstva. U budućem peridu čekaju nas maske, rukavice i dezo barijere koje će postati naša svakodnevica. Apelujemo na svest naših sugrađana da nose zaštitne maske i poštuju propisnu udaljenost u otvorenom prostoru. Jedino na taj način možemo spremno dočekati ublažavanje mera i vraćanje u normalne tokove života, naglasio je Vasić.

Gradonačelnik je zahvalio svim donatorima, firmama koje su pomogle da u borbi sa pandemijom.

- Korten Art je jedina firma koja je dobila priliku da proizvodi dezo tunele. Jedan od njih danas je postavljen u Kovid ambulanti Doma zdravlja, a njegova vrednost je oko 5.000 evra. Takođe, Hemofarm je donirao 2 milona dinara, Kartonval isto toliko, Topfarm 100 hiljada dinara, Gradina Spa 200 hiljada, Refleks Majur 120 hiljada, Fond Humano srce Šapca 100 hiljada, Inmold Plast Požega 500 vizira, Pentaks Šabac 500 maski i 500 kecelja, ID Marker kaljače, PVL posteljinu, Hbis grupa 500 rukavica i maske od flisa, Promeks skafandere i kape, Lekovit rukavice, maske i tekstilnu opremu, Nenateks, Unomartin, Kokikando i mnogi drugi...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa