23. februar 2018.23. feb 2018.
Ružić: Prijava za fond lokalne samouprave

Ružić: Prijava za fond lokalne samouprave

BEOGRAD, 23. februara 2018. (Beta) - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je danas poziv gradovima i opštinama u Srbiji da prijave projekte za korišćenje sredstava iz Fonda za lokalne samouprave, koja iznose 320 miliona dinara.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je sve opštine i gradove da se od danas do 15. marta, prijave na konkurs sa svojim projektima.

"Cilj Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da lokalnim samoupravama maksimalno pomogne da prođu kroz proces temeljnih reformi koje sprovodimo, ali i da im s obzirom na tešku finansijsku situaciju pomognemo da završe određene poslove koji unapređuju uslove za život građana i građanki",izjavio je Ružić agenciji Beta.

On je naveo da je budžet za Fond za lokalne samouprave uvećan 32 puta u odnosu na prošlu godinu i da sada iznosi 320 miliona dinara.

Najveći deo sredstava iz ovog fonda, oko 256 miliona dinara, je opredeljen za projekte koji unapređuju kvalitet života građana i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju - komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uređenja parkova, pijaca i trgova, rasvete.

"Podržaćemo i nove projekte, ali i projekte koji su već započeti, a nedostaju sredstva za njihov završetak i stavljanje u funkciju. Ovo je posebno bitno, jer najskuplji su projekti koji nisu završeni i koji se ne koriste", rekao je Ružić.

Oko 48 miliona dinara biće usmereno na nabavku nepohodnih savremenih tehnologija za uvođenje e-Uprave.

"Elektronske usluge koje uvodimo, baze podataka koje umrežavamo, zahtevaju i servere, računare, adekvatan i prilagođen prostor. Nekim opštinama ovakva opremanja predstavljaju ne tako male stavke u budžetima i postoji potreba za ovakvom podrškom, jer će omogućiti da sve to brže sprovedemo", istakao je Ružić.

Kako navodi, 16 miliona dinara biće usmereno kao pomoć lokalnim samoupravama u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija, koje su od posebnog značaja za građane.

Deo sredstava biće usmeren i na izgradnju adekvatnih prilaza javnim službama i ustanovama licima sa invaliditetom.

"Videćemo kakve će projekte opštine predložiti. Ovu podršku smo i skrojili po njihovoj meri, odnosno na osnovu informacija koje smo dobijali iz čestih razgovora i susreta sa predsedincima opština i gradonačelnicima", rekao je Ružić.

Jedinici lokalne samouprave mogu se odobriti sredstva po jednom zahtevu, u toku kalendarske godine, a visina sufinasiranja ne može biti veća od 10 odsto ukupno opredeljenih sredstava za svaku od tri grupe projekata.

Svi prijavljeni projekti moraju imati svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, dozvole i saglasnosti.

Nakon isteka roka, Komisija za sprovođenje postupka i utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava će pregledati i razmotriti prijave projekata u skladu sa utvrđenim kriterijumima i predložiti donošenje odluke o raspodeli sredstava po ovom javnom pozivu.

Nakon ove procedure, Ministarstvo će preneti lokalnim samoupravama odobrena sredstva, nakon čega će one moći da uđu u postupak javnih nabavku za nove projekte ili sredstva usmeriti na završetak već započetih projekata.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa