5. maj 2020.5. maj 2020.
Beta

Beta

Borel: EU će podstaći ekonomiju, trgovinu i demokratske reforme na Balkanu

Sutrašnji video susret lidera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije će potvrditi da Zapadni Balkan ima jasnu "evropsku perspektivu" i kako ćemo se finansijski i ekonomski izboriti s pandemijom korona virusa i podržati dugoročni oporavak regiona, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel. On je, u video razgovoru s novinarima agencije Beta i još nekih zapadnobalkanskih medija, dodao da bi možda prikladnije bilo da se ukaže na "perspektivu regiona ka Evropskoj uniji", ali je podvukao da nema sumnje da EU želi da nastavi politiku prijema u članstvo partnera na Zapadnom Balkanu.

"Velika želja Evropske komisije jeste bila da se izradi plan ekonomskog oporavka i investicija u region, što je treći stub naših odnosa sa Zapadnim Balkanom", kazao je Borel.

Visoki predstavnik EU je na pitanje agencije Beta da li najavljena podrška Evropske komisije od 3,3 milijarde evra za neposrednu pomoć regionu za otklanjanje posledica epidemije korona virusa znači i da bi Unija mogla i nekom vrstom "Maršalovog plana" da pomogne region da se izvuče iz dve decenije ekonomskog i društveno-socijalnog zastoja, Borel je rekao da to i jeste cilj Ekonomskog i investicionog plana koji će EK obnarodovati na jesen.

"Cilj tog plana je", po njegovim rečima, "da se spoji dugoročni plan oporavka, podsticanja ekonomskog rasta, uvećanja trgovine i podrške nužnim reformama koje traži put ka Evropskoj uniji".

Evropska komisija i Unija će se, dodao je on, takodje usredsrediti na transportno i energetsko povezivanje, infrastrukture neophodne za ekonomski razvitak, kao i na "zelene koridore" i digitalni preobražaj, što su sve prioriteti Evropske komisije.



EU nikako ne želi autokratiju na Zapadnom Balkanu, zabrinutost zbog napetosti u Srbiji


Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je uoči video konferencije EU i lidera sa Zapadnog Balkana izjavio da "Evropska unija nikako ne želi autokratiju na Zapadnom Balkanu i demokratiju više voli svuda", a rekao je i da EU sa zabrinutošću gleda na političku polarizaciju pred izbore u Srbiji i traži "konstruktivan dijalog svih strana".

Borel je u razgovoru s novinarima agencije Beta i još nekih medija sa Zapadnog Balkana istakao da će EU na sutrašnjoj video konferenciji sa liderima regiona potvrditi njihovu perspektivu ulaska u Uniju i predočio da će EU "uplivati, upotrebljavajući poluge za punopravno članstvo kako bi se došlo do uvreženja pune demokratije i naprednih ekonomija na Zapadnom Balkanu".

Beta je zamolila Borela da objasni koji su to tačno uslovi demokratskih reformi za napredak neke zemlje ka članstvu u Uniji, koje je predočila predsednica EK Ursula fon der Lejan, jesu li to pre svega vladavina zakona, bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala i sloboda medija i kako gleda na to da neki opozicioni politički prvaci u Srbiji misle da EU više voli "stabilokratiju" na Zapadnom Balkanu.

Visoki zvaničnik EU je rekao da "posebno kad je reč o Srbiji uz sazivanje izbora za 21.juni, mi se posebnom pažnjom i zabrinutošću gledamo na političku polarizaciju u Siriji i pozivamo sve političke činioce da smanje napetost i izgrade konstruktivan dijalog svih strana".

Ovi izbori su, kako je naveo, posebno važni za Srbiju i zato "kako neko može i pomisliti da mi više volimo autokratiju, mi smo veoma angažovani na jačanju demokratije u našem susedstvu, potpuna demokratija mora zaživeti i mi ćemo raditi na tome da se uspostave uslovi i to moraju postići oni koji žele da postanu članovi Evropske unije".

"Mi ćemo na to uplivati, upotrebljavajući poluge za punopravno članstvo kako bi se došlo do uvreženja pune demokratije i naprednih ekonomija na Zapadnom Balkanu", stavio je do znanja Borel i dodao da je cilj pomoć izgradnje "napredne ekonomije u sklopu potpunog demokratskog sistema na Zapadnom Balkanu".


Izvor: Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa