Info

(14. avgust 2020.)

Onlajn aukcije

Javne prodaje imovine u izvršnom postupku od danas se odvijaju i elektronski preko platforme eAukcija, rečeno je Tanjugu juče u Ministarstvu pravde.

-Sve nepokretnosti i pokretne stvari koje se prodaju u izvršnom postupku biće dostupne na jednom mestu, posebnom sajtu, potpuno pregledno. Do 1. septembra eAukcija će se odvijati paralelno sa dosadašnjim načinom javne prodaje u izvršnom postupku, a nakon toga će to biti jedini način za sprovođenje javne prodaje - navodi ministarstvo.

E-Aukcija - elektronsko javno nadmetanje predviđeno je poslednjim izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, ali i Pravilnikom o postupku i realizaciji elektronskog javnog nadmetanja.

Doprinos izradi pravnog okvira i automatizaciji postupka dali su USAID projekat Vladavina prava i EU projekat „EU uz pravdu - Podrška za Poglavlje 23“.

Do uvođenja eAukcije dolazi posle konstatovanja da je dosadašnji format prodaje osnovna prepreka efikasnosti izvršnog postupka i njegovo najslabije mesto.Ministarstvo navodi da je dosadašnji način prodaje onemogućao ravnopravno učestvovanje, slobodnu i otvorenu konkurenciju svih zainteresovanih strana.

-Nije postojao, a ni danas ne postoji transparentan i pošten postupak javnog nadmetanja, interesenti su neadekvatno informisani o svim relevatnim informacijama, koje se odnose na postupak javnog nadmetanja. Sve ovo onemogućava postizanje najpovoljnije cene, a opšta posledica je jako nizak stepen poverenja u javne izvršitelje, kao nosioce javnih ovlašćenja - konstatuje se.

Platforma eAukcija doprineće zakonitosti, transparentnosti, pouzdanosti, objektivnosti kao i jednostavnosti upotrebe.

-Izrađeno je aplikativno rešenje, koje je jedina adrese za javno nadmetanje svih potencijalnih interesenata sa primenjivim zaštitinim merama koje sprečavaju zloupotrebe - navodi Ministarstvo.

Ovakav sistem se godinama koristi u Estonija, Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Holandija, Portugal, Mađarskoj a njihova iskustva su pokazala su da ovaj način nadmetanja dovodi do pravičnijeg izvršenja.
Kamatica/Tanjug

Najnoviji broj

29. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa