30. septembar 2020.30. sep 2020.
Šabačke prvine: Prvi električni automobil u Srbiji

Šabačke prvine: Prvi električni automobil u Srbiji

Šabac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja, od danas, ima električni automobil. Obezbeđen je preko projekta BIOSOL, koji promoviše održive izvore energije, zaštitu od aerozagađenja, očuvanje čistoće i kvaliteta vazduha i smanjenje troškova grejanja. Ukupna vrednost projekta je 900 hiljada evra, od čega je 480 hiljada evra učešće Grada Šapca.

Deo projekta biće i solarna centrala sa opremom, a u planu je i osnivanje Akademije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Grad Šabac je jedini u Srbiji koji ima energetsku politiku, naglasio je, prilikom predstavljanja električnog automobila, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-Šabac nastavlja da bude prvi u različitim stvarima- od prvog klavira, ustakljenog prozora, pa i prvog električnog automobila. Posebno je što se automobil neće puniti na konvencionalne punjače, nego na solarne panele. Apsolutno smo zaokružili krug u kome imamo čist automobil, koji je deo projekta u kome želimo da pokažemo koliko je važno da brinemo o životnoj sredini, ali i o potrošnji energije. Pomislite da ovakve automobile ima svih 150 taksista u Šapcu, da svi oni mogu da voze automobil bez ikakvih troškova. To bi značilo da nema nikakvih rashoda, da ne zagađujemo životnu sredinu, da čuvamo naš grad. Svi zarađuju i to je cilj lokalne samouprave kao jedinog grada u Srbiji koji ima energetsku politiku. Iz te politike proizašla je ideja da Šabac bude grad bez smoga. Promenili smo javni prevoz, imamo „zelene autobuse“ na gas, promenili bismo i taksi prevoz. Ideja je da svi taksisti imaju ovakve automobile i da im to omogućimo. Tako se razvija grad u kome ljude žele da žive, ostanu, stvaraju svoju porodicu i razvijaju svoj biznis. To je grad koji je prijatelj svojim sugrađanima. Takav grad želimo da pravimo i vidimo da Šabac u budućnosti može takav da postane, prvi u Srbiji, istakao je Zelenović.

Evropska unija donira 85% sredstava u okviru Interreg programa, a 15% Grad Šabac. Partneri su Grad Šabac kao vođa projekta, Gradiška iz Hrvatske, Lag iz Zapadne Slavonije.

- Imamo i fotonaponsku, solarnu centralu, opremu koja će biti ugrađena na lokaciji Letnjikovac ukupne vrednosti 360 hiljada evra. Najveći benefit celog projekta je osnivanje Akademije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, što je jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, jer planiramo da veliki broj đaka osnovnih i srednjih škola edukujemo, približimo im obnovljive izvore energije, da napravimo module gde će im kroz nastavu, naučne eksperimente gde će im ideja o obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredne, biti približena i dostupna, pojasnio je direktor JKP „Toplana“ Šabac Slobodan Jerotić.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa