4. oktobar 2020.4. okt 2020.
Rundek: Ceo sistem je doveden u pitanje

Rundek: Ceo sistem je doveden u pitanje

Dobra strana ovih vremena je što nas konačno globalno i lokalno stavlja pred bitna pitanja. Računica je jednostavna, male prilagodbe više nisu dovoljne, čitav sistem je u pitanju, kaže kantautor Darko Rundek.

Darko Rundek, kantautor i nekadašnji frontmen Haustora uspešno gradi muzičku karijeru i u novom milenijumu, a poznat je, kako pišu Zorica Kojić i Dragan Ambrozić u uvodu za intervju sa njim za novi broj nedeljnika “Vreme”, odakle prenosimo deo razgovora, i kao “uticajan, slobodni anti-establišment mislilac”. Rundek u razgovoru za beogradski nedeljnik govori o uticaju koronavirusa na njegov i naše živote, ekologiji, stvaranju, novom albumu, sećanju na Milana Mladenovića, novotalasnoj generaciji, odnosima u regionu, nastupima u Srbiji posle 2000. godine…

Upitan za to kako pronalazi sopstveni mir u turbulentnim vremenima, Rundek kaže:
– Dobra strana ovih vremena je što nas konačno globalno i lokalno stavlja pred bitna pitanja. Računica je jednostavna, male prilagodbe više nisu dovoljne, čitav sistem je u pitanju. Ekološka katastrofa koja je u tijeku otkriva meta-krizu: masovno izumiranje života na Zemlji. I najavljuje izravnu egzistencijalnu prijetnju. Za razliku od pandemije, koliko god ona bila tragična, radi se o sveokupnom urušavanju, koje će imati nesagledive posljedice. S najvećom mogućom ozbiljnošću treba tome prići. Na osobnoj razini Sanda i ja ovđe na Braču s jedne strane pratimo situaciju iz više uglova, s druge pokušavamo konkretno primijeniti svoje zaključke. Vježbamo prehrambrenu nezavisnost bez mesa i mliječnih proizvoda, proizvodnju smeća smo sveli na apsolutni minimum birajući što kupujemo i kompostirajući ostatke hrane, i naravno, uzgajajući dobar dio vlastite hrane u dva vrta i dva manja maslinika u kojima raste i mnoge vrste divljeg bilja (lavanda, origano, smilje, ružmarin, smokve…), a i maslinovo ulje je u svemu tome vrlo bitno. Naravno da time dobijamo određen mir jer činimo koliko možemo zasad.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Nova

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa