14. mart 2018.14. mar 2018.

Berg: Drugi poziv za prijavu kompanija za Zelene inovacione vaučere EBRD od 13. do 30. marta

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Danijel Berg pozvao je srpske kompanije iz različitih oblasti privrede da se prijave na drugi poziv za dobijanje Zelenih inovacionih vaučera koji je danas objavljen i trajaće do 30. aprila, prenelo je Ministarstvo zaštite životne sredine.
Na današnjoj ceremoniji dodele Zelenih inovacionih vaučera EBRD predstavnicima deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede, Berg je kazao da se na prvi poziv koji je kratko trajao odazvalo čak 80 malih i srednjih preduzeća.

Zeleni inovacioni vaučeri EBRD u vrednosti od 150.000 evra uručeni su predstavnicima deset srpskih kompanija iz različitih oblasti privrede kako bi tim sredstvima mogli da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta da im pomognu u razvoju njihovih proizvoda.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kazao je na ceremoniji dodele vaučera da se malim i srednjim preduzećima pruža prilika da dobiju znanje iz naučno-istraživačkih organizacija kako bi unapredili svoje proizvode, podigli prodaju i obezbedili zaposlenima veće plate.

"Kroz program zelenih inovacionih vaučera na najbolji način se ostvaruje saradnja naučno-istaživačkih organizacija i privrede. Ta saradnja treba da rezultira razvojem novih proizvoda i usluga koji će dovesti do podizanja konkurentnosti srpske privrede i otvaranja novih radnih mesta", kazao je Popović, a prenelo Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

On je kazao da Vlada Srbije ulaže velike napore u jačanje inovacionih kapaciteta srpske ekonomije kroz ostvarivanje bliže interakcije izmedju nauke i privrede.

"Želimo da zajedno sa našim partnerima iz EBRD radimo na jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje, istraživanje i biznis. To vidimo kao osnov za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju", rekao je Popović.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan zahvalio je Evropskoj banci za obnovu i razvoj na pokrenutom programu, izrazio očekivanje da će se nastaviti ekološkim putem u inovativnim projektima i pozvao mala i srednja preduzeća da se uključe u program.

"Ne mogu da zamislim bolju simbiozu i ne vidim šta bi bilo važnije od inovacija u zaštiti životne sredine. Zahvaljujući pameti i inovativnim rešenjima moći ćemo da nadoknadimo godine zaostajanja u ovoj oblasti. Inovacije i zaštita životne sredine, međusobno povezane mogu voditi Srbiju putem razvoja i napretka", kazao je Trivan, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pomoć kompanijama, kako je navedeno, opredeljena je u okviru Programa zelenih inovacionih vaučera koji je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj uz podršku Austrijske vlade i Centralno-evropske inicijative s ciljem povećanja inovacionih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u oblasti zelenih tehnologija i efikasnije upotrebe resursa-energije, vode i materijala.

Preduzeća će u okviru programa saradjivati sa domaćim istraživačko-razvojnim organizacijama, uglavnom fakultetima i institutima, na projektima koji mogu biti kofinansirani inovacionim vaučerima vrednosti do 20.000 evra. Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD veruje da će takve inovacije pomoći Srbiji da ublaži uticaj klimatskih promena i ujedno na duži rok podrži konkurentnost njene privrede, piše u saopštenju.
Izvor:Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa