12. decembar 2020.12. dec 2020.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Milena Bogavac, Nela Tonković: Nezakonita razrešenja

Povodom jučerašnje odluke Skupštine grada Šapca o razrešenju dužnosti direktorki Narodnog muzeja i Šabačkog pozorišta dosadašnje direktorke ovih ustanova kulture Nela Tonković i Milena Bogavac održale su konferenciju za medije i istakle da se radi o nezakonitom postupku.

-Mogu da zaključim da je reč o jednoj nezakonitoj smeni sa mesta direktora Narodnog muzeja Šabac. I to ne vidim drugačije, jer postoje tačni, jasni zakonski uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi nekom prestao mandat. I razrešenje zakonski se propisuje drugačije. Neophodno je da se to uradi na adekvatan način. Naša obrazloženja nisu bila niti u pisanom, niti u usmenom obliku dostavljena/saopštena do jučerašnjeg dana i sednice Skupštine. Stojim iza tvrdnje da je ovo nezakonito rešnje i veoma sam iznenađena da u ovoj zemlji još uvek postoje instance koji zakone smatraju neozbiljnim – navela je Nela Tonković naglasivši značaj Zakona o kulturi kao osnove za organizaciju rada ustanova.

-Radimo na osnovu Zakona o kulturi, njime se vodimo. Država u proteklih nekoliko godina pokušava da profesionalizuje oblast kulture. Neke lokalne samouprave to rade uspešno, a vidimo da se i Ministarstvo kulture i informisanja trudi da na višem nivou implementira Zakon, a onda se dogodi nešto ovako. Ponovo moram da naglasim da je za mene ovo ne samo nezakonitno, nego i nedopustivo da se dogodi, u zemlji koju želimo da stvaramo i gradimo – pojasnila je Tonković i dodala da su uočene nepravilnosti i kada je u pitanju imenovanje članova Upravnog odbora Narodnog muzeja.

-Član 42 Zakona o kulturi jasno propisuje način na koji se imenuje član Upravnog odbora koji dolazi iz redova zaposlenih u ustanovi. Njega imenuje osnivač ustanove, odnosno Skupština, ali o tom imenovanju prethodno se traži saglasnost (mišljenje) reprezentativnog sindikata, ili se to čini izjašnjavanjem zaposlenih ukoliko sindikat ne postoji. Kod nas sindikat ne postoji, zaposleni se nisu izjasnili i ovo rešenje o Upravnom odboru Muzeja je prepisano iz prethodnog mandatnog perioda. Moram da naglasim da to nikako ne umanjuje dostignuća kolege koji se našao u Upravnom odboru, ali je trebalo da bude poštovana zakonska procedura i sigurna sam da bi odgovor za bilo koga od kolega, bio i više nego povoljan da učestvuje u radu Odobora.

Dramaturškinja Milena Minja Bogavac se slaže sa stavom dosadašnje direktorke Narodnog muzeja Šabac da odluke usvojene na sednici Skupštine nisu bile u skladu sa pravnom regulativom.

-Želele smo da ukažemo da nije poštovana zakonska procedura prilikom naših razrešenja i da na konferenciji javnost upoznamo sa našim dosadašnjim radom u ustanovama na čijem smo čelu bile. Čudan je osećaj kada vas neko u toku sezone i stvari koje radite po pitanju produkcije „preseče“ i ne možete da organizujete misli, jer razmišaljate o stvarima i problemima koje ste imali do juče, a odjednom više nisu vaši. Ono što bih volela je da kolege koje prolaze kroz iste, ili slične situacije to kažu i da javnost bude upoznata. Trenutno mi je potreban mali predah i da o svemu razmislim – rekla je dojučerašnja direktorka Šabačkog pozorišta o aktuelnim dešavanjima.

Bogavac i Tonković na čelo pomenutih gradskih ustanova kulture postavljene su nakon konkursa kojima je predviđeno da njihovi mandati traju do 2023. godine.

-Veoma sam ponosna na zaposlene u Muzeju, osećam veliku zahvalnost publici koja je pratila naš rad, prihvatala sve novo što smo uključili u naše delovanje, kao i svim građanima koji su nam donirali svoje predmete kako bi postali deo zajedničke baštine. Ponos, zahvalnost i ljubav su tri ključne reči – kaže Nela Tonković.

-Kada protekne neko vreme verovatno ću uvideti da sam u svakom smislu u Šapcu mnogo više dobila nego što sam trenutno izgubila, iskustveno i kada su u pitanju prijatelji. Ono što sigurno znam je da Šabačkom pozorištu, kolektivu, celokupnoj ustanovi kao i Vladimiru Vasiliću koji je postavljen na mesto vršioca dužnosti želim sve najbolje. Uvek može da računa na moju pomoć, a ako ne budem mogla da pomognem sigurno neću odmoći – naglasila je Minja Bogavac.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa