2. april 2021.2. apr 2021.
Svetski dan osoba sa autizmom
Gradski odbor Evropske zelene partije u Šapcu

Svetski dan osoba sa autizmom

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedno od 160 dece ima poremećaj spektra autizma.
Želimo da skrenemo pažnju na naše sugrađane, osobe ometene u razvoju, kako bismo svi zajedno razmišljali o načinima njihovog uključivanja u društvo, da podignemo svesti kod ljudi i pokažemo da postoji neko ko je drugačiji, ali ne manje važan.

Autizam predstavlja složeni razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. To je problem sa kojim se ne suočava samo porodica, već i šira društvena zajednica. Obeležavanje ovog dana je prilika da se skrene pažnja na probleme sa kojima se susreću osobe sa autizmom, ali i na njihove potrebe i mogućnosti.
Deca koja su izložena zagađenom vazduhu u prenatalnoj fazi ili prvim godinama života imaju više šansi da obole od autizma, pokazuju nove studije.
Istraživanje je pokazalo da je rizik od autizma porastao za devet odsto u sredinama u kojima je zabeleženo najveće zagađenje.

Svaki naš sugrađanin ima pravo da živi zdravo, da udiše čist vazduh. Pravo da rađa zdravu decu, pravo na socijalnu sigirnost.
Naš cilj pored zaštite i unapređenja životne sredine je i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i teškim i retkim bolestima.

Zato grad Šabac mora da ima jaku volju da se izbori za čist vazduh i aktivno da se bavi unapređenjem položaja osoba sa invaliditetom .

Evropska zelena partija se zalaže za socijalno pravedno društvo u kome sve osobe uživaju ista prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarenje svojih potencijala.

Predlažemo formiranje Saveta socijalne sigurnosti na lokalnom nivou, radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i teškim i retkim bolestima.
Savet socijalne sigurnosti ima za cilj jačanje kapaciteta grada u pogledu podrške i pomoći ovim osobama, rad na rešavanju njihovih problema kao i unapređenje kvaliteta života .
Dugoročni cilj je iniciranje rešavanja problema i potreba osoba sa invaliditetom na svim nivoima.

Formiranje Saveta bi bio način da se sva javna preduzeća i ustanove međusobno povežu u cilju ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom i teškim i retkim bolestima.
Grad Šabac mora biti uz njih, pružati im potrebnu podršku i omogućiti im adekvatna rešenja za njihove potrebe.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa