30. jun 2021.30. jun 2021.
Saopštenje načelnika MUO: Osam decenija od podizanja ustanka naroda Mačve

Saopštenje načelnika MUO: Osam decenija od podizanja ustanka naroda Mačve

Centralna proslava obeležavanja osam decenija od podizanja ustanka naroda Mačve i osnivanja Mačvanskog partizanskog odreda, za Zapadnu Srbiju, održana je na Spomen kompleksu na Bubanji 29.juna 2021.godine.Generalni pokrovitelj manifestacije"Da rata više ne bude"je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić,a program su zajednički realizovali Ministarstvo za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja i SUBNOR Srbije.

Na današnji dan, daleke 1941.godine Okružni komitet Komunističke partije Jugoslavije za okrug Šabac održao je partijsku konferenciju u ataru Bubanja, selo Glušci, na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora i formiranju Mačvanskog partizanskog odreda.
Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica, delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mačvanskog upravnog okruga,Vojske Srbije, lokalnih samouprava sa područja Upravnog okruga, predstavnici boračkih organizacija i SUBNOR-a iz svih krajeva Srbije,meštani Mačve i predstavnici medija.



Skup je počeo intoniranjem himne Republike Srbije, „Bože pravde“, a potom su položeni venci na spomenik izginulim ratnicima, nosiocima partizanske spomenice od 1941-1945.godine. Vence su položili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, zajedno sa predstavnicima Vojske Republike Srbije, predsednik Skupštine opštine Bogatić Siniša Puzić, pomoćnik predsednika opštine Bogatić Matija Milovanović, zamenik gradonačelnika grada Šapca Blaža Knežević, predsednik opštine Vladimirci Goran Zarić, šef Kabineta predsednika opštine Ljubovija, predstavnici opštine Krupanj, OO SNS Bogatić, Mesne zajednice Glušci, Zadužbinsko društvo „Mišar“, Udruženje potomaka Bogatić, predstavnici SUBNOR-a Bajina Bašta, Aranđelovac, Valjevo, Petrovaradin, Šabac, Loznica, Martinci, Ub, Laćarak i Divoš.

U ime domaćina,opštine Bogatić,prisutne je pozdravio i dobrodošlicu poželeo predsednik Skupštine opštine Bogatić, Siniša Puzić, naglašavajući da se nalazimo na mestu sa koga se rasplamsao plamen slobode i gde se u punom sjaju pokazala jedinstvena volja i odlučnost, svojstvena samo najhrabrijim narodima.

„Srpski narod je pre tačno osamdeset godina u Mačvi, Bogatiću i na Bubanji u Glušcima rekao istorijsko „NE“ nacizmu i fašizmu. Jedini cilj i pokretačka snaga našeg napaćenog naroda bila je borba do potpunog oslobođenja od okupatora. Hrabri i ponosni narod nije hteo da bude nemi posmatrač istorije, izabrao je teži put, kojim ne može svako da ide, već samo odabrani. Za izbor tog puta i podnetu žrtvu nikada se ne možemo odužiti i zahvaliti. Negovanje kulture sećanja doprinosi duhovnom opstanku i sveopštem napretku srpskog naroda, kao i čitavog našeg društva. Izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo napokon svi zajedno postali toga svesni i da smo krenuli sa obeležavanjem značajnih istorijskih događaja i na taj način sećamo se svih srpskih žrtava datih za slobodu“, rekao je u pozdravnoj reči Siniša Puzić.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sreten Selaković je između ostalog naglasio da danas živimo u slobodi i slobodarskoj državi, gde svakodnevno imamo rezultate povećanja parametara o boljem životu našeg naroda. Zato, treba da se sećamo boraca koji su nam izvojevali slobodu i neka im je večna slava.

U ime Mačvanskog upravnog okruga prisutnima se obratio načelnik Vladan Krasavac rečima:

"Uvaženi gosti,dragi prijatelji,narode Mačve,

Prošlo je osam decenija od donošenja istorijske odluke o podizanju ustanka naroda Mačve u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, 1941.godine Okružni komitet Komunističke partije Jugoslavije za okrug Šabac održao je okružnu partijsku konferenciju u ataru Bubanja, selo Glušci, na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora i formiranju Mačvanskog partizanskog odreda.
Danas smo dobili tu čast i privilegiju da centralnu svečanost za oblast Zapadne Srbije proslavljamo na Bubanji u opštini Bogatić.Generalni pokrovitelj manifestacije"Da rata više ne bude"je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić,a program obeležavanja će zajednički realizovati Ministarstvo za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije i SUBNOR Srbije.

Godišnjica koju danas obeležavamo i kojoj svedočimo ne sme i ne može pasti u zaborav, a generacije koje dolaze moramo podsećati na junaštvo i hrabrost naših poginulih. Oni nikada nisu pitali ni zašta drugo niti tražili nešto, već su davali svoje živote za Srbiju, za našu slobodnu Srbiju...

Zato, danas,ovde pred vama, želim da se junačkom narodu Mačve zahvalim na svemu što je dao u Drugom svetskom ratu,ali i svim ratovima pre i kasnije. Danas je Srbija jedno veliko gradilište,ekonomsko, infrastrukturno, medicinsko, vojno... Danas gradimo bolju Srbiju i bolju budućnost.

Danas pokazujemo da imamo ekonomsku snagu za nove puteve i pruge,bolnice i škole,ali isto tako da imamo snagu za borbu protiv virusa Kovid 19 koji preti čitavom čovečanstvu.Borba za svaki ljudski život u kojoj je Srbija pokazala hrabrost i istrajnost je ista kao i borba naših predaka ovde na Bubanji i čitavoj Srbiji.

Zato,neka je večna slava i hvala žrtvama palim u borbi za našu slobodu.
Živeo narod Mačve i Srbije!
Živela Srbija!"



Na svečanom skupu govorili su i zamenik gradonačelnika grada Šapca, Blaža Knežević i predsednik SUBNOR-a Bogatić, Mioljub Josipović, koji je naglasio da su Mačvani oduvek bili slobodarski narod, koji je život davao za slobodu i ropstvo nikada nije trpeo.

Usledio je prigodan kulturno umetnički program u kome su učestvpvali izvođači Folklornog ansambla „Đido“, Muška pevačka grupa iz Badovinaca, članovi Dečijeg hora „Duga“ i vokalni solisti Miloš Tojić i Petar Ilić.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa