18. oktobar 2021.18. okt 2021.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

18. oktobar - Svetski dan menopauze

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodno društvo za menopauzu odredili su oktobar kao Svetski mesec menopauze dok je 18. oktobar proglašen Svetskim danom menopauze. Svrha obeležavanje ovog datuma je podizanje svesti o menopauzi i mogućnostima podrške za poboljšanje zdravlja i blagostanja žena.

Svetski dan menopauze nastao je kao sredstvo za podizanje svesti o fazi u životu žene kada prestane menstruacija Tema Svetskog dana menopauze za 2021.godinu odnosi se na zdravlje kostiju.

Menopauza predstavlja normalan, prirodan deo procesa starenja žena, ali mnoge žene su i dalje zabrinute zbog prolaska kroz ovu fazu. Postoje neki manje poželjni simptomi koji prate promenu hormona u periodu menopauze, poput valunga ali postoje i stvari koje olakšavaju ženama život, kao što su; prestanak menstruacije, PMS ili zabrinutosti zbog neželjene trudnoće..

Prvi svetski mesec posvećen menopauzi bio je u oktobru 2014. godine. Međunarodno društvo za menopauzu ga je promovisalo i pokrenulo kampanju pod nazivom „Prevencija bolesti nakon menopauze.“ Cilj je bio da se podigne svest o hroničnim bolestima za koje je veća verovatnoća da će zahvatiti žene nakon menopauze. Od tada svake godine se obeležava Svetski mesec i Svetski dan menopauze. Hormonska dopunska terapija predstavlja najsofisticiraniji lek za ublažavanje simptoma menopauze.

Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa