2. decembar 2021.2. dec 2021.
Foto: Opšta bolnica Šabac

Foto: Opšta bolnica Šabac

Pokretni digitalni mamograf u Šapcu od polovine decembra

Predstavnici koordinacionog tima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” – dr Radoljupka Radosavljević, koordinator za skrining raka dojke i Miodrag Novaković dipl. ing. informacionih tehnologija, bili su u utorak u radnoj poseti u Opštoj bolnici Šabac.

Na prvom u nizu planiranih sastanaka, dogovoreno je da pokretni digitalni mamograf bude dostupan Šapčankama, pogotovo u okolnostima otežane realizacije masovnih pregleda usled epidemiloške situacije.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje su nosioci javne kampanje za edukaciju o važnosti preventivnih pregleda i brige o zdravlju u okviru koje su omogućeni skrinig pregledi. Opšta bolnica Šabac je partner u sprovođenju kampanje i apelujemo na naše sugrađanke da se odazovu i izdvoje vreme za mamografski pregled. Napominjemo, rak dojke je vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji, ali je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Planirano je da pokretni digitalni mamograf bude stacioniran u bolničkom krugu i počne sa radom od polovine decembra. Svaka zainteresovana sugrađanka u životnoj dobi od 45 – 69 godina moći će, shodno indikacijama, da uradi inicijalnu ili kontrolnu skrininig mamografiju, u cilju rane dijagnostike i sprečavanja nastajanja raka dojke.

Pregled je besplatan, nije potreban uput ni važeća zdravstvena kartica. Detaljnije informacije vezane za ovu akciju biće blagovremeno objavljene od strane nadležnih ustanova posredstvom sredstava javnog informisanja.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa