4. januar 2022.4. jan 2022.
Jakob Grim (Autor: Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3182174)

Jakob Grim (Autor: Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3182174)

Jakobov dolazak na svet

Jakob i Vilhem, poznatiji kao Braća Grim su autori, odnosno sakupljači bajki i neko ko je proslavio ovaj književni žanr. Na današnji dan 4. januara 1785 rođen je Jakob Grim. Rođen je u Hanau (Nemačka).

Nije imao drugu porodicu i čitav život je proveo u kući kod brata. Zajedno su sakupljali i objavljivali naredne bajke iz Nemačke. Bavili su se, ne samo bajkama, već i kompletnom gramatikom i jezikom Nemačke. Štampali su i pisali gramatiku Nemačkog jezika, prvi rečnik.

prevod "Gramatike srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića" čiji su autori braća Grim (Autor: Vuk Stefanović Karadžić - Karlovci Gymnasium, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84109767)


Poznavali su i cenili Vuka Stefanovića Karadžića i jak utisak koji su na njih ostavile srpske narodne pesme, učinili su da prevode narodna dela iz ovih karajeva na svoj jezik.

Jakob Grim je preminuo 1863. godine u Berlinu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa