7. januar 2022.7. jan 2022.
Rođenje Sina Božjeg (foto: sajt rtk)

Rođenje Sina Božjeg (foto: sajt rtk)

Mir Božiji, Hristos se rodi

Sin Božiji Isus Hrist čije rođenje slave Hrišćani koju poštuju julijanski kalendar na svet je došao u pećini u gradu Vitlejemu. Po naredbi cara Avgusta, rimskog imperatora, da se sav narod u Carstvu popiše, svi su imali obavezu da se vrate u grad odakle su. Deva Marija i Josif krenuli su ka Vitlejemu, no kada su stigli nije bilo mesta gde bi zanoćili i morali su se skloniti u jednu pećinu. Tu je bez bola i muke Presveta Bogorodica na svet donela Isusa, spasitelja ljudskog roda.

Anđeli Božiji javili su se pastirima koji su u okolini čuvali svoja stada. Doneli su dobre vesti i pastiri su prišli pećini kako bi se poklonili Kralju novorođenom i obezbedili vatru da se svi ugreju. Ubrzo su sa istoka stigla tri mudraca Melkior, Baltazar i Gospar vođena zvezdom kako bi se novom kralju poklonili i darovali mu tamjan, zlato i smirnu, darove za Boga, kralja i čoveka.

Najradosniji praznik (foto: www.nezavisne.com)


Sećanje na ovaj dan slavi se kao Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Božić je praznik porodice, dan gde svi pronalaze mir i radost primajući Gospoda u srce.

Praznična čestitka se izgovara tradicionalnim pozdravom: „Mir Božiji, Hristos se rodi“, uz odgovor „Vaistinu se rodi“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa