30. mart 2022.30. mar 2022.
Lik i delo velikog vladara namenjeno najmlađima (opština Vladimirci)

Lik i delo velikog vladara namenjeno najmlađima (opština Vladimirci)

Miloš Obrenović namenjen najmlađima

Posle monodrame o junačkom vojvodi Janku Katiću, protekle subote u Domu kulture viđena je monodrama o više nego junačkom delu Miloša Obrenovića, Knjaza srpskog, u narodu Miloša Velikog, zahvaljujući lokalnoj samoupravi opštine Vladimirci i Turističkoj organizaciji. Brojni najmlađi žitelji opštine upoznali su se sa likom i delom tvorca srpske istrajnosti.

Glumac Aleksandar Dunić je maestralno doneo lik za nezaborav. Ponikao je u siromaštvu gde je ostala zapisana misao, kako je zborio Miloš, Teodora Obrenovića da se i u uz glad može zaspati. Korak po korak odvažni megdandžija je stigao do same vladavine zemljom koju ni u najtežim trenucima nije hteo napustiti. A opet usput sledeći narodnu mudrost izrastao je u pregovarača bez premca u vreme turske vladavine. Umeo je gledajući Turke da kaže, pokazujući u pravcu Nemačke, da je to nesreća koja se nazirala. Uz bezbroj anegdota svojstvenih mudrom vladaru uživali su pre svega najmlađi novim spoznajama o vremenu o kojem su tako malo znali.

Iako prvenstveno namenjena najmlađima, predstava zadovoljila i starije (foto: Opština Vladimirci)


Glumac omiljen u narodu Aleksandar Dunić nije krio oduševljenje toplim prijemom Vladimirčana dodajući viđenom da je trebalo mnogo vremena da se dođe do obilja informacija o Milošu Velikom. Veče veliko koliko i samo žitije Knjaza srpskog ostaće za pamćenje i prenošenje sa kolena na koleno. Tim pre što je to veče istorija u malom.

A sve se nekako skockalo da se pretoči u omaž preminulom Milovanu Vitezoviću zaljubljeniku u istoriju i njene divljenja vredne junake. I to baš na dan kada je Vitezović sahranjen. Pa eto kamenčića u mozaiku nezaborava da su njegovom delu posthumno, prvi se poklonili baš Vladimirčani.
Opština Vladimirci

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa