7. decembar 2022.7. dec 2022.
Bibliotekea šabačka

Bibliotekea šabačka

Dan Mihaila Đurića u Šapcu

U sredu, 7. decembra 2022. godine, u organizaciji grada Šapca, Šabačke gimnazije i Biblioteke šabačke, održaće se manifestacija „Dan Mihaila Đurića“, kao dan sećanja na velikog filozofa i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu. Manifestacija će svečano biti otvorena u 12:40 časova u Sali Šabačke gimnazije prigodnim govorima prof. dr Jovice Trkulje i prof. Veroljuba Ilića.

Nakon toga sledi predavanje prof. dr Dragana Stojanovića „Mihailo Đurić kao profesor“. U 18 časova u svečanoj sali Biblioteke šabačke biće održan razgovor o zborniku „U okrilju velikana, Dani Mihaila Đurića u Šapcu (2016-2020)“. Učestvuju: prof. dr Dragan Stojanović, prof. dr Jovica Trkulja i dr Boris Milosavljević.

Mihailo Đurić je rođen 22. avgusta 1925. godine u Šapcu. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju na Pravnom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirao je 1954. godine na temu „Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista“. Godine 1972. osuđen je na devet meseci zatvora zbog kritike ustavnih amandmana. Zato je i izgubio radno mesto na fakultetu. Svoj naučni rad je produžio u Institutu društvenih nauka u Beogradu radeći kao naučni savetnik. Godine 1990. vraća se na Pravni fakultet gde je već naredne godine penzionisan. Preminuo je u novembru 2011. godine. Mišljenje i delovanje Mihaila Đurića primer su odgovornog, hrabrog i principijelnog intelektualca u našem vremenu.
Biblioteka šabačka

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa