Info

23. decembar 2022.23. dec 2022.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Održana sedma sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju

U Gradskoj kući danas je održana sedma sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca.
Članovi su akcentovali predloge mera iz ekološke edukacije i poljoprivrede.


- Interesantno je da su mere iz ekološke edukacije lako promenjive. O svemu ćemo obavestiti gradonačelnika Šapca i Gradsko veće, s obzirom da je ovo savetodavno telo lokalne samouprave, i predložiti da se formira budžet iz koje će se finasirati aktivnosti iz ekološke edukacije, pre svega, dece i omladine na teritoriji grada Šapca. Smatramo da je to jako važno, jer moramo da odgajimo generacije koje će imati adekvatno ekološko ponašanje i pomoći da se zaštiti životna sredina, a samim tim zdravlje svih nas, istakako je gradski odbornik dr Dejan Pavlović.
Glas Podrinja/Dr Dejan Pavlović

Savet je na današnjoj sednici usvojio zaključak u vezi sa aktuelnom situacijom na teritoriji grada Šapca koja se odnosi na zagađenje vazduha, na izazove koji postoje u poslovanju industrijskih zona i skladištenja opsanog i neopasnog otpada. Takođe, odlučeno je da se gradskim organima vlasti daju preporuke u vezi sa tim šta bi trebalo uraditi na području planskih i urbanističkih dokumenata kako bi došli u balans privredni razvoj i zaštita životne sredine.
Za narednu godinu u planu je realizacija aktivnosti koji su predviđeni u toku prethodne godine, a tiču se zaštite kvaliteta vazduha, kao smanjenje broja pasa lutalica.

- Najaktuelnije mere za narednu godinu biće upravljanje komunalnim otpadom i razvoj cirkularne ekonomije, kao i što boljeg korišćenja raznih vrsta otpada kao sirovina, dodao je dr Pavlović.
Odbor za poljoprivredu predložio je set mera koje nisu usmerene samo na konvencionalnu proizvodnju, nego i na organsku, kao i na zaštitu životne sredine.
Glas Podrinja/Stefan Pavlović

- Mere su usmerene na biljnu, ali i na životinjsku proizvodnju, jer smo po tome poznati. Neke mere su subvencionisanje priplodnog materijala i osemenjavanje, kao i subvencionisanje organskih đubriva u konvencionalnoj i organskoj proizvodnji da bi se povećao nivo organske materije u zemljištu, naglasio je Stefan Pavlović, član Saveta za ekologiju.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa