5. januar 2023.5. jan 2023.
Dušan Paunović - dobitnik priznanja za Sportski podvig godine 2022. (foto: lična arhiva)

Dušan Paunović - dobitnik priznanja za Sportski podvig godine 2022. (foto: lična arhiva)

Sportski podvig 2022 - Dušan Paunović

Priznanje „Sportski podvig“ osimšljeno je nedavno u okviru izbora za najbolje u sportu podrinja koje organizuje vaš i naš list u cilju valorizacije podviga koji ne moraju uvek doneti medalju, visok plasman, ali čine najbolju glorifikaciju upornosti, istrajnosti, velikog srca i mentalne snage pojedinca. Prethodni dobitnici su vodili borbe i pobeđivali sa teškim povredama, a sada je čovek koji je po svim merilima sporta veteran, postigao nešto što ni mnogo mlađi nisu kadri.

Jedan naš sugrađanin može poneti i zvanično epitet „čoveka od gvožđa“, pravo na to nije stekao tek tako, nekom subjektivnom procenom, već činjenicom da je uspešno okončao izuzetno izazovno takmičenje Iron men u Austriji. U septembru prethodne godine Dušan Paunović, naš sugrađanin, postao je prvi Šapčanin koji je završio ekstremni triatlon.

Tri discipline, tri ekstremna izazova (foto: priv. arhiva)


Za 12 časova trčeći, plivajući i vozeći bicikl Paunović je prešao 226 km. Olimpijski triatlon mnogi smatraju fizički izuzetno teškom disciplinom. U olimpijskom triatlonu takmičar treba da prepliva 1,5 km, preveze 40 km i pretrči 10 km, a šta reći za nademtanje u kojem treba preplivati 3,8 km, biciklom preći 180 km, a potom pretrčati maraton, 42,2 km, sve to u istom danu i u nizu! to zahteva takmičenje Iron men. Izazov postavljen, izazov dobio odgovor. Istinski podvig.

O podvigu govore i podaci iz lične karte, koji kažu da je Dušan Paunović u trenutku pomenutog postignuća već bio u 50. godini života, kao najplastičniji dokaz da su godine samo izgovor, ne opravdanje.

Maraton u punom obimu, samo deo zadatka (foto: prv. arhiva)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa