15. april 2023.15. apr 2023.
Foto: Mačvanska srednja škola

Foto: Mačvanska srednja škola

Mačvanska srednja škola u Bogatiću: Obrazovanje i negovanje pravih vrednosti

Osim školovanja na nekom od devet obrazovnih profila, na brojnim vannastavnim aktivnostima đaci razvijaju dodatne veštine, usvajaju prave vrednosti i stiču sve uslove da budu ponos zajednice i društva. Zahvaljujući vrednoj donaciji Ministarstva prosvete opremljen je kabinet za korišćenje u nastavnim i dopunskim aktivnostima
Mačvanska srednja škola u Bogatiću više od četiri decenije je mesto gde mladi naraštaji stiču znanja koja ih pripremaju za dalji rad i obrazovanje. Broji 80 zaposlenih, dok je 581 učenik raspoređen u 22 odeljenja.

Danas obrazuje đake u više područja rada i devet obrazovnih profila trećeg i četvrtog stepena stručnosti: ekonomski, carinski i veterinarski tehničar, mašinski tehničar motornih vozila, vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, kuvar, konobar, poslatičar.

Pored toga, na brojnim vannastavnim aktivnostima razvijaju dodatne veštine i usvajajući prave vrednosti stiču sve uslove da budu ponos svoje zajednice i društva.

Zahvaljujući vrednoj donaciji Ministarstva prosvete opremljen je kabinet za korišćenje u nastavnim i dopunskim aktivnostima, Foto: Mačvanska srednja škola


Vredna donacija Ministarstva
U okviru programa „Modernizacija škola“ dobili su vrednu donaciju Ministarstva prosvete za opremanje kabineta: 24 laptopa, 24 projektora i nosača projektora i svu opremu neophodnu za instalaciju. Učenici će imati priliku da ih koriste za spremanje završnih ispita, na sekcijama, dopunskim i dodatnim i časovima praktične nastave. Sekcije kojima je na raspolaganju su: mašinska, računovodstvena, saobraćajna, programerska, matematička, novinarska, kulinarska, kao i sekcije engleske poezije i jezika, hor i društvo.


Kamion za obuku donacija Opštine Bogatić
Od osnivanja, 1977. godine, do danas, škola nastoji da se razvija i menja u skladu sa potrebama društva i vremena, a pre svega dece. Najpre je funkcionisala kao istureno odeljenje Šabačke gimnazije, da bi se godinu dana kasnije preselila u veliku i modernu zgradu i počela sa samostalnim radom. Veliko je interesovanje za upis, kako iz te, tako i okolnih opština, pa đaci dolaze i iz Šapca i Sremske Mitrovice.

-Naš plan upisa za sledeću 2023/ 24 školsku godinu je izmenjen, tako da upisujemo smerove veterinarski i ekonomski tehničar, mašinski tehničar motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja, kuvar, trgovac. Prema uputstvu Ministarstva prosvete, jer je plan i program za taj obrazovni profil u fazi izmene, ove godine ne upisujemo carinskog tehničara. Vozače takođe ne upisujemo ove godine, prema uputstvu Školske uprave Valjevo- navodi direktorka škole Nada Jelesić.
Ove godine, u saradnji sa lokalnom samoupravom, otvorena je nova autobuska linija kako bi deca iz Prnjavora, Ribara, Zminjaka i drugih mesta, mogla lakše da stignu do škole.

Domaćini Republičkog takmičenja mladih u izradi biznis planova
Mačvanska srednja škola u Bogatiću od 4. do 7. aprila domaćin je Republičkog takmičenja mladih u izradi biznis planova. Nadmetanje se održava u okviru projekta „Takmičarski dani mladih inovatora i preduzetnika“ koji vodi Savez pronalazača Srbije. Obuhvata radionice i izlaganje biznis plana na samom kraju. Kako ističe direktorka, imaju prijavljene škole iz Loznice, Vladimiraca, Šapca, dok će oni kao domaćini imati pet grupa: saobraćajni tehničar, kuvari, ekonomski, mašinski i tehničari motornih vozila.


Opština Bogatić obezbedila je i kamion i poligon je pripremljen za obuku vozača trećeg stepena za kategoriju C.

-Dobili smo kamion za obuku vozača motornih vozila zahvaljujući Opštini Bogatić. Naši učenici dobijaju vozačku dozvolu za B kategoriju na obrazovnom profilu mašinski tehničar motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja i na obrazovnom profilu vozač motornih vozila stiču kategoriju B i C. Đaci smera mašinski tehničar motornih vozila u okviru praktične nastave su sa svojim profesorima učestvovali u sređivanju i markiranju poligona- ističe direktorka.

Direktorka škole Nada Jelesić, Foto: Mačvanska srednja škola


Takođe su aktivni učesnici raznih manifestacija, kao što je Međunarodni sajam poljoprivrede održan 4. marta u sali te škole. Izlagali su svoje proizvode i prezentovali rad škole. Ove godine su posetili i sajmove knjiga i automobila, a na Sajmu turizma predstavljali su opštinu Bogatić.

Organizuju različite humanitarne akcije za pomoć bivšim i sadašnjim đacima, sarađuju sa Crvenim krstom u Bogatiću i dobrovoljni su davaoci krvi.

Brojne sekcije i aktivnosti
-Pratimo i odazivamo se na različite konkurse kako bismo podigli kvalitet nastave i uslova za rad u našoj školi. Konkurisali smo za projekat Klub za inovacije, a trenutno čekamo rezultate konkursa Ministarstva pravde, gde smo aplicirali sa projektom rekonstrukcije krova naše škole. Takođe, posredstvom veroučitelja koji je nadležan za organizaciju srednjih škola Eparhije šabačke, učenici naše škole učestvuju u različitim manifestacijama u vezi sa našom crkvenom zajednicom. Takođe, veroučitelji učestvuju u obuci za mentore u saradnji sa Zavodom za unapređivanje i vrednovanje kvaliteta rada. Hor Mačvanske srednje škole aktivan je učesnik svih manifestacija. Za sve aktivnosti koje škola planira i organizuje imamo apsolutnu podršku predsednika Opštine Milana Damnjanovića- podvlači Jelesićeva.

Uspešni učenici, ponos škole
Uz zalaganje i posvećenost nastavnog kadra i učenika, ni uspesi na važnim takmičenjima u svim oblastima ne izostaju.

-Andrija Martinović, treće mesto na Republičkom takmičenju iz fizike, pod mentorstvom nastavnice Jelene Drmanović.

-Sara Maštrapović, šesto mesto na Republičkom takmičenju iz poslastičarstva, pod mentorstvom nastavnika Željka Maštrapovića

-Željana Vuletić i Anđela Jokić, jedanaesto mesto na Republičkom takmičenju iz kuvarstva, pod mentortsvom nastavnika Vidojke Vukomanović i Ivana Đukića.

-Kristina Makević, plasman na Okružno takmičenje Književna olimpijada, pod mentorstvom nastavnice Slađane Ličanić.

-Aleksandar Knežević, maturant, obrazovni profil veterinarski tehničar, 7. mesto na 22. Republičkom takmičenju iz oblasti veterinarske medicine

Proširenje programa vannastavnih aktivnosti u vidu sekcija koje dodatno podstiču razvijanje stručnih znanja i veština učenika dodatno je važno zbog činjenice da su đaci prepoznali njihovu dobrobit i značaj, te se u velikom broju odazivaju i uključuju u njih. Među njima su saobraćajna, mašinska, računovodstvena, likovna.

I sama direktorka redovno pohađa obuke i usavršavanja. Nedavno je prisustvovala 14. Međunarodnom simpozijumu za direktore osnovnih i srednjih škola u Vrdniku, sa više od 300 učesnika. Trenutno je u toku ažuriranje sajta, gde će svi zainteresovani moći blagovremeno da se upoznaju sa aktuelnostima u školi.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa