20. april 2023.20. apr 2023.
Otvaranje izložbe u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Otvaranje izložbe u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Izložba u Narodnom muzeju u Šapcu: Slikari i dela

Izložba u Narodnom muzeju "Slikari i dela" javnosti predstavlja slike iz Likovne zbirke koje ova ustanova kulture poseduje od formiranja u svom fundusu.

Na izložbi je zastupljen 71 autor čija su dela i stvaralaštvo ostavili trag, kako u kulturnoj istoriji Šapca, tako i Srbije. Uroš Knežević, Miloš Tenković, Stevan Čalić, Marua Jelesić, Jovan Bijelić, Mihailo Petrov, Milić Stanković, Branko Stanković, Kosta Hakman, Desanka Stanić, Vladislav Lalicki, Slobodan Peladić, Branislav Nikolić, neki su od umetnika čija su dela izložena u okviru postavke.

Tatjana Marković, muzejska savetnica Narodnog muzeja u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Kako je istakla na otvarnju izložbe autorka i muzejska savetnica Tatjana Marković deo fonda je nastao otkupima i poklonima porodica, preduzeća, organizacija ili srodnih institucija, ali i donacijama autora nakon samostalnih izložbi u galeriji Muzeja.

Takođe, značajan broj predmeta prinovljen je planskim otkupom i nabavkom dela u poslednjih nekoliko godina, kada su slike, grafike, crteži ili skulpture, otkupom sa Oktobarskih salona, upotpunile nedostajuće segmente likovne zbirke.

-Uverena sam da će postavka biti pravi užitak za sve posetioce. Zastupljeni su autori iz perioda realizma i romantizma 19. veka, svih pravaca 20. veka, ali i oni koji stvaraju u domenu savremene umetnosti. Sveukupni koncept baziran je na hronologiji, ali i na značaju slikara. Verujem da je to i jedno od potencijalnih tumačenja izložbe i valorizacije za buduća istraživanja. Postavku prati opsežan katalog koji sadrži sve relevantne podatke i ostavlja prostora za dopunu u godinama koje dolaze - pojasnila je muzejska savetnica i autorka postavke Tatjana Marković.
Umetnička ostvarenja likovne produkcije otkupljivana su sredstvima Grada i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, gradonačelnik Šapca i autorka izložbe (Foto: Glas Podrinja)

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić ukazao je na važnost podrške Grada ustanovama kulture i negovanju kulturne raznolikosti i baštine.

-Pred nama su dela značajnih umetnika koji su ostavili pečat u vemenu. Važno nam je da programima kada obeležavamo Dan grada pokažemo bogatstvo kulturne baštine Šapca. To je ono na šta treba da budemo ponosni i u vremenu koje je pred nama - naglasio je gradonačelnik Šapca.
Deo izložbe u Muzeju, centralno mesto za restauriran portret Stane Milanović (Foto: Glas Podrinja)
M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa