Info

1. jun 2023.1. jun 2023.
Beta

Beta

Otvoren javni poziv lokalnim samoupravama za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je danas javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, prenosi agencija Beta.

Tokom pet godina, koliko je planirano da traje novi program, očekuje se da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

"Sve lokalne samouprave koje ispune uslove moći će da učestvuju u programu, a novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani mogli u svakom trenutku da se prijave. Takođe, omogućeno je da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije mogu da pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detaljno obrazloženo u javnom pozivu za građane koje će objavljivati jedinice lokalne samouprave", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Kako je naglasila, javni poziv za jedinice lokalne samouprave je otvoren do 23. juna, a očekuje se da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom, već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva.

Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto.

Ostale jedinice lokalne samouprave će, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25 odsto, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Uštede energije su oko 235 gigavat-časa godišnje, što je ekvivalentno proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je oko 103 hiljade tona gasova ugljen-dioksida godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila.
GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa