11. oktobar 2023.11. okt 2023.
Kuća u Jelenči gde su smešteni korisnici usluge/Glas Podrinja

Kuća u Jelenči gde su smešteni korisnici usluge/Glas Podrinja

Novi početak za korisnike usluge Stanovanje uz podršku

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, obeležen je zvanični početak pružanja usluge socijalne zaštite Stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom. Usluga je pokrenuta u okviru projekta „Podrška za samostalni život – novi početak“, koji su finansirali Evropska unija i grad Šabac.
Glas Podrinja

Stanovanje uz podršku realizovao je grad Šabac u saradnji sa Cartasom Šabac i Centrom za socijalni rad. Nabavljena je kuća u Jelenči, adaptirana i opremljena nameštajem i pratećim uređajima. Tu živi četiri korisnika sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić/Glas Podrinja

- Grad Šabac je grad jednakih po pravima i obavezama. Zato se trudimo da izađemo u susret ljudima kojima je pomoć potrebna. Ove godine smo za ovu uslugu izdvojili 4 miliona dinara iz budžeta grada, uz zahvalnost Evropskoj uniji koja je prepoznala i podržala naš projekat. Zajedničkim snagama pravimo ozbiljne i dobre rezultate. Siguran sam da ćemo, ukoliko bude bilo potrebno, širiti usluge socijalne zaštite, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Grad prvina jedinstven je u oblasti socijalne zaštite, s obzirom da ima najveći broj usluga, posebno za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.
Miroljub Nikolić direktor Caritasa Šabac/Glas Podrinja

- Stanovanje uz podršku jedna je od nedostajućih usluga u sistemu socijalne zaštite u Republici Srbiji, koja je u procesu deinstitucionalizacije, prelaska sa institucionalnog na zbrinjavanje u zajednici. Zbog toga je ova usluga veoma značajna. Cilj ovakvih usluga je da se korisnici osposobe za samostalan život, da žive u zajednici, da se uključuju u neke od društvenih aktivnosti i budu korisni članovi društva. Usluga je licencirana za šestoro korisnika, a za svakog imamo individualni plan usluga, naglasio je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac.

U okviru projekta Stanovanje uz podršku napravljene su 23 stambene jedinice. Ova kuća je 24-ta, a njeni korisnici prethodno su bili na listi Centra za socijalni rad.
Jelena Milošević, član Gradskog veća/Glas Podrinja

Na nivou grada postoji 6 prava i 12 usluga socijalne zaštite.
- Mi strateški planiramo razvoj socijalne zaštite na lokalnom nivou. Ispitivali smo potrebe naših sugrađana iz osetljivih grupa i u skladu sa njima planirali socijalnu zaštitu u našem gradu. U fokus trenutno stavljamo inovativne usluge, koje će u narednom periodu biti uspostavljene. Sve usluge imaju stalnost i održivost, što znači da se tokom godine finansira iz gradskog budžeta. Skoro sve usluge za naše korisnike su u potpunosti su besplatne, dakle, što je značajna podrška našim sugrađanima u stanju socijalne potrebe, kaže Jelena Milošević, član Gradskog veća.
Korisnici su srećni jer napokon imaju krov nad glavom.
Glas Podrinja

- U kakvim sam uslovima živela, šta sam sve prošla... pravi pakao... Ovo je raj, kaže korisnica Tamara Maslo.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa