13. novembar 2023.13. nov 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Počinje sa radom Savetovalište za porodice sa decom sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima

Danas je održana konferencija za novinare u Gradskoj kući povodom nove usluge koju će grad Šabac pružiti svojim sugrađanima: Savetovalište za porodice sa decom sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima i deci koja se leče u inostranstvu.
Glas Podrinja

Prema rečima dr Aleksandra Pajića, predsednika Privremenog organa grada Šapca, Savetovalište je otvoreno da bi se roditelji informisali kako da ostvare svoja prava na pomoć na lokalnom i republičkom nivou.
- Iz Fonda za lečenje teških i retkih bolesti Grad Šabac je 2022. godine izdvojio više od 5 miliona dinara za usluge lečenja retkih i teških bolesti - od 67 zahteva, koji su predati Gradskoj upravi, 66 je pozitivno rešeno. U toku ove, 2023 godine, do sada je potrošeno nešto manje od 3 i po miliona dinara, a od 62 zahteva, 58 je rešeno. Konkretno, u pitanju su troškovi za lekove, odlazak u inostranstvo, deo troškova lečenja, kao i nabavka medicinskih pomagala. Trudimo se da olakšamo prodicama život u svakom smislu, da se izbore za svoju decu i njihov kvalitetniji život, istakao je Pajić.

Korodinator Savetovališta je Mina Mijailović, koja ima iskustvo borbe za sina Luku koji boluje od retke i progresivne bolesti i koji se pet godina uspešno leči u inostranstvu. Na osnovu iskustva i informacija kojima raspolaže, u mogućnosti je da uputi roditelje koje korake da preduzmu da bi ostvarili pravo na pomoć od grada i države.
Koordinator Savetovališta Mina Mijailović

- Na raspolaganju smo za svaki vid saradnje sa porodicama kako bi se ciljevi ostvarili i otvorile nove teme za rad i unapređenje. Samo lečenje jeste najvažnije, ali nije jedini deo puta do oporavka, ili kvalitetnijeg života nekog deteta. Nijedno dete koje prolazi kroz lečenje ne sme ostati samo, nijedna majka. Tamo gde medicina završi, mora da nastavi zajednica. Usmeravaćemo roditelje na lokalne i republičke fondove koji mogu delimično ili potpuno da finansiraju lečenje u Srbiji i inostranstvu, na ustanove i udruženja koja se bave određenim dijagnozama i rehabilitacijom. Kroz institucije naše države koja sve više ulaže u lečenje retkih bolesti za nas, roditelje, danas je moguće graditi budućnost. Takođe, psihološkom podrškom pomoći ćemo roditeljima da uz svoje male heroje uvek budu optimistični i hrabri, poručila je Mijailović.

U planu je da Savetovalište radi svake srede, između 9 i 12 sati, u zgradi Gradske uprave (na drugom spratu).
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa