23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: Kulturni centar Šabac

Foto: Kulturni centar Šabac

U galeriji Kulturnog centra Šabac

Izložba „Sve je ukradeno, i moje“ autorke Milice Vučković

Postavka obuhvata pet slika. Široj javnosti poznata i kao spisateljica, u svoju biografiju upisuje jedanaest samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi.
Postavka „Sve je ukradeno, i moje“, koja obuhvata pet slika autorke Milice Vučković, otvorena je u petak u galeriji Kulturnog centra Šabac. Široj javnosti poznata i kao spisateljica, u svoju biografiju upisuje jedanaest samostalnih i veliki broj kolektivnih izložbi. „Centralni fokus je razmatranje pitanja o samoj prirodi umetnosti- njenoj sadržini, učinku i publici. Ona pred gledaoca suprotstavlja dva narativa- o Umetnosti sa velikim U, koja je samodovoljna, okrenuta sebi samoj i pripada galerijskim prostorima i o umetnosti koja veruje da može da uđe u svakodnevni život pojedinca, bude socijalno angažovana, i kojoj ulazak u muzejske i galerijske prostore može biti pre kraj nego početak delovanja“, navodi diplomirana istoričarka umetnosti Mia Kisić.
Foto: Kulturni centar Šabac

-Ovo je poslednja izložba po pozivu i jedna od poslednjih koje koleginica Sonja Petrović Jagić i ja radimo u galeriji za 2023, biće još jedna do kraja godine, tako da završavamo ciklus izložbi za ovu izlagačku sezonu. Posebnost ovih izložbi po pozivu je da su to uvek vrlo referentni umetnici i jedna od njih je Milica Vučković, koja je možda poznatija široj javnosti kao spisateljica, jer je bila u užem izboru za NIN- ovu nagradu i stalno je u izborima za prestižne književne nagrade. Ona je po primarnoj vokaciji slikarka, završila je Fakultet primenjenih umetnosti. Ova izložba je bila prošlog meseca u Beogradu, u galeriji bioskopa „Balkan“ i mi smo je preneli ovde, s tim što smo izložili pet od šest slika. Koliko sa jedne strane te slike problematizuju neka društvena, pa i politička pitanja, toliko se sa druge strane to slikarstvo bavi samim slikarstvom kao takvim i uopšte, uspostavljaju odnos sa svetom umetnosti i istorijom umetnosti- navodi kustos izložbe, istoričar umetnosti Filip Kovačević.

Milica Vučković (Foto: Kulturni centar Šabac)

Milica Vučković rođena je 1989. godine u Beogradu. Diplomirala je 2012. na odseku za primenjeno slikarstvo u klasi profesora Miroslava Lazovića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kojem je potom završila i master studije. Na istom fakultetu je i doktorirala 2022. godine na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn. Pored likovne umetnosti, bavi se i pisanjem, za šta je i nagrađivana. Izložba je u Galeriji Kulturnog centra Šabac otvorena do 27. novembra.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa