21. decembar 2023.21. dec 2023.
Šabačka opozicija traži ponavljanje izbora

Šabačka opozicija traži ponavljanje izbora

Zajedničku konferenciju za medije održali su predstavnici lokalnih izbornih lista "Šabac protiv nasilja", "Udruženi pobeđujemo", "Čista lista za drugačiji Šabac", "Domaćinski za selo i grad" i "Vreme je za dela". Liste su zajednički zahtevale obaranje i ponavljanje izbora u Šapcu.

Neboja Zelenović, nosilac liste "Šabac protiv nasilja" naveo je da se oni ne slažu sa rezultatima izbora i tvrdi da je izborna volja građana ozbiljno prekrojena. Pozvali su se na povredu članova zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

-Srpska napredna stranka je građane iz drugih država, gradova i opština dovodila da glasaju na biračkim mestima gde nemaju prebivalište. Niko ne može da ima dva prebivališta, nego samo jedno gde može da glasa. Kao narodni poslanik sam tražio podatke, u oktobru i novembru, od nadležnih da mi dostave koliko ima birača u Republici Srbiji i nisam dobio odgovore. Verujemo da je veliki broj građana glasao u gradovima i opštinama gde nema prebivalište. Međunarodna tela koja su nadgledala izbore u Srbiji su to videli i oni će o tome obavestiti našu javnost. Srpska napredna stranka je dovezla ljude iz opština gde nije bilo glasanja u Šabac, rekao je Zelenović i dodao da pored ponavljanja izbora mora da se utvrdi krivična odgovornost i da se očiste birački spiskovi.

Tatjana Marković Topalović, nosilac liste "Udruženi pobeđujemo" navela je da smo u četiri godine imali tri puta izbore koji su bili sve samo ne demokratski. Posebno je istakla značaj činjenice da su, iako izašli na izbore na različitim listama, sada svi istupili jedinstveno.

-Mislim da za pet godina u našoj zemlji neće imati ni ko da glasa, niti će želeti da glasa. Bojim se da ćemo proćerdati budućnost ne samo naše dece nego i naših unučića. Mi hoćemo da radimo u interesu Srbije i grada, a ne u ličnom interesu. Mislim da je ovo trenutak da se naša zemlja resetuje i shvati važnost situacije, rekla je Tatjana Marković Topalović.

Miloš Milošević, drugi na listi "Šabac protiv nasilja" rekao je da živimo u zemlji gde se 12 godina Vlada bavi time kako da izigra zakone. Smatra da je "prevršila dara meru".

-Kada su počeli da prijavljuju neke ljude na adrese bez toga da vlasnici stanova znaju da su ti ljudi prijavljeni na njihove adrese, očigledno je da Vučiću ne odgovara sastav građana u Šapcu, pa je odlučio da nas zameni nekim poslušnijim. Nemamo drugog izbora nego da se borimo protiv toga i branimo ono što smatramo da je izborna volja gađana, a pre svega Zakon, rekao je Miloš Milošević.

Odgovor Gradske izborne komisije očekuju u roku od 72 sata, a ukoliko ne bude ponavljanja podneće ustavnu žalbu Ustavnom sudu.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa