24. decembar 2023.24. dec 2023.
Odnos prema životinjama  je ogledalo jednog društva
BUDI PRIJATELj PRIJATELjU

Odnos prema životinjama je ogledalo jednog društva

Ono što bi trebalo da napravi najveću razliku jeste predlog da u Zakon o zaštiti životinja uđe odrednica da su one osećajna bića i da se više prema njima ne odnosi kao prema stvarima. Na taj način one pred Zakonom imaju potpuno drugačiju važnost. Dokazano je da životinje osećaju bol, tugu, sreću... Na ovaj način se tretiraju u evropskim zemljama. Čuli smo od tužiteljke da se kod nas na sudovima isto tretira kada neko otvori tuđe pismo i kada ubije psa, kaže Vesna Teodorović, volonterka koja je predstavljala šabačko Udruženje za zaštitu pasa „Pravo na život“
Protekle sedmice na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu organizovana je konferencija sa temom Pravna zaštita životinja – u suret Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja. Konferenciju je organizovao Pravni fukultet, a učestvovali su zaštitari životinja iz cele Srbije, ali i stručnjaci iz različitih oblasti. Pričalo se ne samo o zaštiti kućnih ljubimaca, nego i o pravima životinja na farmama, krznašica, kao i oglednih životinja. Nažalost, izostao je dolazak predstavnika Uprave za veterinu, koji su bili pozvani.

-Ono što bi trebalo da napravi najveću razliku jeste predlog da u Zakon o zaštiti životinja uđe odrednica da su one osećajna bića i da se više prema njima ne odnosi kao prema stvarima. Na taj način one pred Zakonom imaju potpuno drugačiju važnost. Dokazano je da životinje osećaju bol, tugu, sreću... Na ovaj način se tretiraju u evropskim zemljama. Čuli smo od tužiteljke da se kod nas na sudovima isto tretira kada neko otvori tuđe pismo i kada ubije psa, kaže Vesna Teodorović, volonterka koja je predstavljala šabačko Udruženje za zaštitu pasa „Pravo na život“.

-Veličina i moralni napredak naroda može se meriti po tome kako postupaju sa životinjama. Jedini način da živiš je da pustiš i druge da žive, rekao je Mahatma Gandi.


Vesna kaže da je na konferenciji ovoga puta zaista prikazano realno stanje i svi problemi sa kojima se zaštitari životinja u Srbiji susreću svakodnevno. Koliko su užasne scene koje gledaju govori i to što uvek u medijima budu cenzurisane slike zbog uznemirenja javnosti.

-Prikazano je stanje iz pojedinih gradskih prihvatilišta u Srbiji. Mi smo ih već videli, ali sada je i stručna javnost mogla da vidi šta se dešava u Boru, Loznici, Apatinu, Srbobranu, Kruševcu, Požegi, kaže Vesna.

Prijavljeno je 4.000 odgajivačnica koje se ne vode u APR-u, ne plaćaju porez, a zarađuju ogromne sume novca. Zalažemo se za uvođenje poreza onima koji imaju profit od pasa, ali smo izričito protiv toga da se porez na ljubimce uvede ostalim građanima


Jedna od tema bio je i Kinološki savez Srbije i ilegalne odgajivačnice pasa. Trenutno postoji „rupa u zakonu“ koja manji broj ženki koje se kote ne vidi kao odgajivačnicu.

-Prijavljeno je 4.000 odgajivačnica koje se ne vode u APR-u, ne plaćaju porez, a zarađuju ogromne sume novca. Zalažemo se za uvođenje poreza onima koji imaju profit od pasa, ali smo izričito protiv toga da se porez na ljubimce uvede ostalim građanima. Želimo da svako ko ima rasnog psa kog koti registruje odgajivačnicu, jer se psi ne mogu malo razmnožavati, objašnjava naša sagovornica.
Pozitivna stvar i ono što daje nadu jeste ideja da se preuzmu modeli rešenja problema iz drugih država. Nama bliska Grčka lako je rešila problem zlostavljanja životinja.

-Španija i Grčka su, nakon nekoliko jezivih zlostavljanja pasa, preko noći našle rešenje i donele uredbe. Zbog toga se i mi borimo za sistemsko rešenje. Grci su uveli drastične kazne, zatvorske i to višegodišnje, za svako zlostavljanje psa. Odgovara se za šutiranje psa na ulici, za nečipvanog psa. Sve to je važno, zato što je odnos prema životinjama ogledalo jednog društva, ističe Vesna.

Stručni učesnici i predavači
-Raduje me što su se u priču konačno uključili stručni ljudi, profesori Pravnog i Veterinarskog fakulteta. Predavanja su držali prof. dr Marko Davinić, prof. dr Vanja Bajević... Pored njih tu su bili tužioci, ali i članovi Radne grupe za izmenu i dopunu Zakona o dobrobiti životinja, kaže Vesna Teodorović.

Optimista je i nada se pomaku i u našem društvu, te da će država uvideti da problem zlostavljača životinja zahvata mnogo šire društvo. Nebrojeno puta se pokazalo i dokazalo da zlostavljanje životinja kasnije prelazi i na ljude, posebno nemoćnije.

-Dozvoljavamo nasilnicima da hrane svou patologiju i da ona raste. Svedoci smo ogromnog broja nasilja. Borimo se da se napravi baza mučitelja životinja. Naš Zakon predviđa dosta sankcija, ali se one ne izriču. Kod nas najmonstruozniji slučajevi zlostavljanja završavaju opomenom, kaže Vesna.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa