13. januar 2024.13. jan 2024.
Jovana, Natalija i Markosa profesorkom Biljanom (Foto: Glas Podrinja)

Jovana, Natalija i Markosa profesorkom Biljanom (Foto: Glas Podrinja)

Jovana, Natalija i Marko na takmičenju Beogradske bankarske akademije „Start-up i učeničko preduzetništvo – Osmisli ideju i stavi je u funkciju!“ osvojili su drugo mesto u izradi biznis plana

Uspeh učenika Ekonomske škole „Stana Milanović“: Drugi u Srbiji

Jovana Galić, Natalija Pašić i Marko Cvejić na takmičenju Beogradske bankarske akademije „Start-up i učeničko preduzetništvo – Osmisli ideju i stavi je u funkciju!“ osvojili su drugo mesto u izradi biznis plana i novčanu nagradu. Ideja o proizvodnji hladno ceđenog ulja od suncokreta i soje pretvorena je u realističan biznis plan.

Natalija: Nakon istraživanja shvatili smo da farmaceutske i kozmetičke kuće koriste ova ulja prilikom izrade svojih proizvoda. Zbog toga smo počeli da se više interesujemo za čitav proces i shvatili da bi to mogla biti naša ideja za biznis.

Smatraju da je njihova prednost bila to što dolaze iz različitih odeljenja, te su mogli da pokriju različite oblasti tokom izrade plana. Natalija pohađa smer Pravni tehničar, Jovana je Komercijalni tehničar, a Marko Finansijski tehničar.

Podrška profesora i škole
-Uvek sam tu za učenike, da im pomognem, budem podrška. Važno je da postoji interesovanje i volja. Ostalo su sitnice koje oni veoma lako savladaju. Ponosni smo na njih, njihov uspeh – pojašnjava profesorka Biljana Lazarević.


Ističu da su uz pomoć profesorke Biljane Lazarević saznali više o BBA, takmičenju i oblasti u kojoj žele da se obrazuju na studijama.

Foto: "Glas Podrinja"


Marko: Kod kuće smo istraživali, a u školi sa profesorkom radili. Bilo nam je interesantno.
Takmičenje vide kao pozitivno iskustvo, priliku za proveru znanja, veština, ali i upoznavanje sa drugim takmičarima.

Natalija: Pre samog takmičenja smo pohađali radionice na BBA. Atmosfera, pristup profesora nam se svideo. Vidi se da su zaista posvećeni i zaista su se trudili da nam pomognu. Iako imaju studente sa kojima rade, izdvojili su vreme za nas.

Jovana: U provom trenutku bili smo malo razočarani, jer smo osvojili drugo mesto. No, kada su se slegli utisci shvatili smo da je to uspeh. Od 15 timova iz cele Srbije, mi smo bili drugi, što je veliki uspeh.

Marko: Škola ima tradiciju učešća na takmičenju, te smo ponosni što smo opravdali poverenje i prethodne uspehe škole. Postojala je mala doza treme, u smislu odgovornosti, ali je nestala kada smo predstavili svoju ideju.

Izrada biznis plana, od ideje do realizacije, je ono što je privuklo ove srednjoškolce da se prijave na takmičenje.

Jovana: U početku je bilo teško, jer smo morali da se informišemo, dobro istražimo. Posle toga je sve išlo mnogo lakše. Posebno kada smo više saznali o temi, procesu. Nakon toga bili smo spremni za žiri.

Natalija: Drago nam je što smo odabrali ideju koja može biti realizovana i održiva.
Kao najbolji deo čitavog procesa navode saradnju sa profesorkom Biljanom Lazarević. Ističu da im je bila velika podrška, mentor i da su zahvaljujući njenom angažovanju stekli nova znanja i veštine.

Jovana: Zaista nam je pomogla. Odlično nam je objasnila pojmove, suštinu i prilagodila tako da možemo da sve razumemo i usvojimo.

Natalija: Shvatili smo šta je biznis plan, kako on treba da funkcioniše, bude održiv i donosi prihode.

Kao najveći izazov navode finansijsko planiranje projekta, ali i očekivanje da će ostvariti dobar rezultat


Kao najveći izazov navode finansijsko planiranje projekta, ali i očekivanje da će ostvariti dobar rezultat.

Natalija: Naša škola tradicionalno zauzme neko od prva tri mesta. I to koliko god da je dobro nosi i dozu pritiska. Osećali smo da moramo da opravdamo poverenje, da budemo najbolji.

Jovana: Mnogo faktora utiče na plasman. Ne ocenjuje se samo ideja, već i prezentacija, detalji. Nikada ne znate kako će žiri oceniti sve te elemente.

Jovana, Natalija i Marko planiraju da školovanje nastave kao studenti BBA. Imaju želje, ambiciju, a veruju da su na dobrom putu da ostvare snove i planove.

Jovana: Roditelji su mi bili velika podrška. Ove i prethodne godine. Bila sam i u prošlogodišnjem timu kada smo takođe bili drugi. Očekivala sam da ćemo ove biti prvi, no nismo, ali to ne umanjuje naš trud, sreću i ponos.

Natalija: Planiram da završim osnovne, master i doktorske studije. Možda jednog dana budem guvernerka Narodne banke Srbije. Svakako da smo jedno veliko životno pitanje rešili, a to su studije.

Marko: Kao drugoplasirani oslobođeni smo upisa na fakultet, što nam je veliko olakšanje. Planirao sam da studiram na BBA, tako da je ovo još jedna potvrda odabira.

Mladima koji planiraju da se okušaju u izradi biznis plana, ili osmisle ideju za koju smatraju da treba da bude podržana, poručuju da izađu iz zone komfora i da ne odustaju.

Natalija: Bez rada je teško postići nešto. Uz rad neophodno je znanje. Ono nas štiti, nosi, te je svako novo znanje u životu dobrodošlo.

Jovana: Trud se isplati, a takmičenje je jedno lepo iskustvo. Upoznali smo svoje buduće kolege, razmenili kontakte. Verujem da ćemo se i kasnije susretati na fakultetu i možda biti tim.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa