Инфо

Берза

 • aero 800 ▲ 0,13%
 • alfa 32.000 ⚫ 0,00%
 • aven 1.100 ⚫ 0,00%
 • cero 1.040 ▲ 1,46%
 • dnos 1.700 ⚫ 0,00%
 • kmbn 2.752 ⚫ 0,00%
 • kmbnpb 1.171 ▼ -4,80%
 • lsta 550 ⚫ 0,00%
 • niis 725 ⚫ 0,00%
 • puue 239 ▲ 7,17%
 • tlkb 7.000 ⚫ 0,00%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(13. август 2018.)

ВОИЦЕ: Продаја ПКБ-а скројена по мери унапред познатог купца

ВОИЦЕ: Продаја ПКБ-а скројена по мери унапред познатог купца
(Бета) - Продаја Пољопривредног комбината Београд (ПКБ), као и већина досадашњих приватизација у српској пољопривреди, биће замагљена, скројена по мери унапред познатих купаца и то по свој прилици не домаћих, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Наведено је да су услови тендера за ПКБ такви да их чак ни домаћи тајкуни, доскорашњи претенденти на тај комбинат, попут Петра Матијевића и Миодрага Костића, не испуњавају.

"Држава је прописала правила да нови газда београдског губиташа мора имати 400 милиона евра промета за прошлу годину, докле наши не добацују", пише ВОИЦЕ (њњњ.воице.орг.рс).
У чланку се наводи да ће продајом ПКБ-а бити стављена тачка на приватизацију пољопривредних комбината у Србији, па када за 104,5 милиона евра оде и ПКБ "имаћемо пред собом епилог транзиционе драме у којој главни актери – радници пољопривредних добара и комбината бивају поражени, док су се бизнисмени за смешне паре, све по законима ове земље и уз подршку владајућих партија, докопали 120.000 хектара најбољих ораница и огромног богатства".

Додаје се да је након "накарадне" дугогодишње приватизације, пољопривредна производње пала барем за трећину, а без посла остало најмање 100.000 људи, у којој су страдале хиљаде и хиљаде породица радника, цела села, сточни фонд.

"Да је Србија правна држава, приватизација у пољопривреди, каква је спроведена у протеклих деценију и по, никако не би била могућа. Пошто се Устав и закони овде нису поштовали нити се поштују, а судови пресуђивали на основу политичких и тајкунских притисака, добили смо то што сада имамо, а управо је оваква својинска трансформација крива и за пропаст комбината и за махинације са издавањем државне земље, и за све веће незадовољство паора, и велике неправде које се чине и према пољопривредницима и према селима", пише ВОИЦЕ.

Истакнуто је да је пре приватизације у Србији било 108 пољопривредних добара и 91 комбинат, а готово сва добра и половина комбината била су у Војводини.

"У том процесу својинске трансформације поништена је свака трећа продаја, многа су предузећа потпуно уништена, некада најуспешнија допала су шака светским криминалцима попут Дарка Шарића или оних ситнијег калибра попут Милета Јерковића, нека су у рукама Арапа, нека под капом Матијевића, Костића, Мишковића…", наводи ВОИЦЕ.

Додаје да је након свега, остао непродат само сремскомитровачки "Митросрем", с тим да су поједини његови делови такође "отишли".

Аграрни аналитичар Ђорђе Бугарин оценио је за ВОИЦЕ да се ПКБ продаје "по катастрофално ниској цени", која не покрива ни вредност пољопривредног земљишта.

Према његовим речима, ПКБ користи знатно више хектара од око 17.000, колико је оглашено за продају, и питање је да ли је то друштвена својина или део задружне својине, који се налази под именом друштвене, а која је дата комбинату на коришћење.

Додао је да ПКБ није требало продавати већ осмишљено организовати тако да буде у функцији профитног предузећа.

"Могуће је да се намешта терен за арапске инвеститоре и да ће то бити практично њима намењено. Почетна цена од 104,5 милиона евра свакако не покрива ни вредност пољопривредног земљишта, а добар део тих њива наслања се на градско грађевинско земљиште. Практично, купцу ће се пазар итекако исплатити. Део ће остати да се ослободи вишак радника и да се предузеће доведе у функционално стање", рекао је Бугарин.

Аграрни аналитичар Војислав Станковић оценио је за ВОИЦЕ да ће ПКБ бити продат "буџашто некоме ко се никада није бавио пољопривредом и који ће га уништити, а земљиште ће бити претворено у грађевинско".

Према његовим речима, перспектива тог предузећа била је веома добра, јер је у залеђу метрополе, има традицију и велико тржиште са више од два милиона становника.

Станковић је казао да је требало сачувати ПКБ, а нарочито комбинате у Војводини и додао да је најбољи модел био да се претворе у задружну својину, што би имало економског основа.

Најновији број

16. мај 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa