28. mart 2024.28. mar 2024.
Foto: OB Šabac

Foto: OB Šabac

U šabačkoj bolnici nastavljeno uvođenje novih metoda savremene ortopedije

U šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ po prvi put je urađena operacija totalne proteze kuka kroz anterolateralni pristup čija je najveća prednost u tome što nakon ovako izvedene operacije, proteza mnogo teže ispada iz svog ležišta. To je ujedno i najteža komplikacija kod proteze kuka.

Urađena je i operacija preloma butne kosti intramedularnim klinom, a već sutradan pacijent može da ustane iz bolesničke postelje i da se oslanja na operisanu nogu. Obe operacije sa šabačkim ortopedima izveo je asistent dr Uroš Dabetić iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, inače stručni konsultant ustanove.

– Ortopedi u šabačkoj bolnici odlično se snalaze sa novim procedurama, veoma brzo to usvajaju i rade perfektno. Mislim da bi oni mogli i samostalno sve ovo da urade, ali za početak tu sam da im se nađem – kaže dr Uroš Dabetić kome je ovo treći put da dolazi u OB Šabac.

Za konsultantske usluge i stručnu pomoć, dr Dabetić je dobio i zahvalnicu koju mu je uručio dr Slobodan Popović, direktor šabačke bolnice. Saradnja ove ustanove sa eminentnim stručnjacima se nastavlja, a kako je naglasio dr Popović, ozbiljan put u edukaciji šabačkih lekara uveliko je pređen.

– Cilj kontinuiranih dolazaka vrhunskih stručnjaka je edukacija naših lekara, uvođenje novih procedura i uspostavljanje što bolje saradnje sa klinikama. Samo na taj način možemo napredovati, a prešli smo ozbiljan put. Nastavljamo dalje i nećemo stati. Plan i vizija koje smo zacrtali polako ali sigurno daju rezultate – rekao je dr Slobodan Popović.

Jedan od ortopeda koji je prisustvovao operacijama je i dr Aleksandar Tadić. Za mladog specijalistu dolazak vrhunskih stručnjaka predstavlja korak napred u usavršavanju operativne tehnike, što će pacijentima omogućiti da u svom gradu imaju još kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

– Imali smo čast da u našoj ustanovi ponovo ugostimo asistenta dr Uroša Dabetića. Na našu veliku radost nastavljamo sa uvođenjem novih metoda savremene ortopedije. Prva operacija ugradnje totalne proteze kuka lateralnim pristupom predstavlja veliki benefit za pacijente u smislu manje traume mišića i mekih tkiva i bržeg oporavka. Do sada smo radili posterolateralni pristup, a ovo je potpuno nova metoda u rešavanju degenerativnih oboljenja kuka. Druga operacija zbrinjavanja preloma natkolenice je urađena minimalno invazivnom metodom. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti – rekao je dr Aleksandar Tadić.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa