25. maj 2025.25. maj 2025.

Nedeljni ručak po ukusu leta: Punjene tikvice na starinski način
Svaka nedelja je prilika da porodični sto okupimo oko mirisa domaćeg ručka, a maj i jun donose nam bašte pune svežih plodova. Ovog puta naš izbor pada na punjene tikvice, jelo koje spaja tradiciju i laganu letnju svežinu, idealno za sunčanu nedelju.
Ovaj recept ne zahteva skupocene sastojke, ali zahteva malo strpljenja i ljubavi — upravo ono što i čini razliku između običnog i nedeljnog ručka.
Sastojci:
4 srednje tikvice
300 g mlevenog mesa (mešavina junećeg i svinjskog)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g pirinča
1 jaje
so, biber, suvi začin, peršun
2 dl paradajz sosa ili pasiranog paradajza
malo ulja
1 dl vode
kašičica brašna
Priprema:
Priprema tikvica:
Operite tikvice, prepolovite ih po dužini i pažljivo izdubite sredinu. Posolite ih i ostavite kratko da odstoje.
Fil:
Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte mleveno meso i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i druge začine po ukusu. Sklonite sa vatre i u prohlađenu smesu umešajte jedno jaje i seckani svež peršun.
Punjenje i pečenje:
Napunite tikvice pripremljenim filom i poređajte ih u podmazan pleh. U činiji umešajte paradajz sos, vodu i kašičicu brašna. Prelijte preko tikvica.
Pečenje:
Pokrijte pleh folijom i pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta. Potom skinite foliju i zapecite još 10–15 minuta da tikvice dobiju zlatnu boju.
Savet:
Ukoliko vam ostane fil, možete ga upotrebiti kao punjenje za paprike ili paradajz. Uz punjene tikvice najbolje prija lagana zelena salata i parče kukuruznog hleba. A za kraj — neka vas na trpezi sačeka čaša domaćeg voćnog kompota.
Prijatno!
Ovaj recept ne zahteva skupocene sastojke, ali zahteva malo strpljenja i ljubavi — upravo ono što i čini razliku između običnog i nedeljnog ručka.
Sastojci:
4 srednje tikvice
300 g mlevenog mesa (mešavina junećeg i svinjskog)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g pirinča
1 jaje
so, biber, suvi začin, peršun
2 dl paradajz sosa ili pasiranog paradajza
malo ulja
1 dl vode
kašičica brašna
Priprema:
Priprema tikvica:
Operite tikvice, prepolovite ih po dužini i pažljivo izdubite sredinu. Posolite ih i ostavite kratko da odstoje.
Fil:
Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte mleveno meso i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i druge začine po ukusu. Sklonite sa vatre i u prohlađenu smesu umešajte jedno jaje i seckani svež peršun.
Punjenje i pečenje:
Napunite tikvice pripremljenim filom i poređajte ih u podmazan pleh. U činiji umešajte paradajz sos, vodu i kašičicu brašna. Prelijte preko tikvica.
Pečenje:
Pokrijte pleh folijom i pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta. Potom skinite foliju i zapecite još 10–15 minuta da tikvice dobiju zlatnu boju.
Savet:
Ukoliko vam ostane fil, možete ga upotrebiti kao punjenje za paprike ili paradajz. Uz punjene tikvice najbolje prija lagana zelena salata i parče kukuruznog hleba. A za kraj — neka vas na trpezi sačeka čaša domaćeg voćnog kompota.
Prijatno!
Redakcija: Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
22. maj 2025.