Info

22. jun 2025.22. jun 2025.
Foto: GP

Foto: GP

Ishrana tokom letnjeg perioda

Tokom letnjeg perioda dnevne potrebe u unosu tečnosti se kreću od 6-8 čaša vode, odnosno jedan do dva litra tečnosti pa i više, zavisno od stepena fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja. Poželjni su osvežavajući napici poput hladnog čaja ili sveže ceđenog soka. Neophodno je izbegavati gazirane bezalkoholne napitke, kao i alkohol.


Način pripreme namirnica koji se preporučuje je kuvanje, koje će omogućiti lakšu svarljivost pripremljenog jela. Ne preporučuje se pohovanje ili prženje namirnica u dubokoj masnoći.


Kad je u pitanju izbor vrste hrane savetuje se pre svega unos povrća, svežeg ili spremljenog kuvanjem ili na pari, kao i svežeg voća. Od mlečnih proizvoda treba konzumirati pre svega mladi sir, jogurt i obrano mleko, uz izbegavanje punomasnih vrsta sira, kajmaka i maslaca zbog velike količine masnoće koju sadrže. Od mesa prednost treba dati ribi i piletini, a količine crvenog mesa smanjiti, kao i suhomesnate proizvode. Žitarice treba unositi svakodnevno i to od celog zrna, kao hleb i zamene (musli, kačamak, carske pite, projare), a smanjiti ili isključiti lisnata testa i testa pržena u dubokoj masnoći, naglašavaju nutricionisti.

Tokom leta ishrana mora biti redovna što podrazumeva određen ritam obroka tokom dana, odnosno svakodnevno treba da imamo tri glavna obroka i dve užine.
SG

Najnoviji broj

19. jun 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa