9. oktobar 2018.9. okt 2018.
Počelo anketiranje poljoprivrednika u Podrinju
Anketiranje strukture poljoprivrednih gazdinstava u RS

Počelo anketiranje poljoprivrednika u Podrinju

Republički zavod za statistiku od 1. oktobra do 30. novembra sprovodi „Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava“, sa ciljem da imamo realnu sliku o stanju u našoj poljoprivredi.
Tokom Ankete, koja se sprovodi u trogodišnjoj periodici anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava i prikupljati podatke o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, kao i proizvodnom metodu primenjenom u poljoprivredi i dr.
Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi. Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji. Rezultati će biti objavljeni do 30. septembra naredne godine.
Finansijska sredstva za sprovođenje ove ankete od 2,5 miliona evra obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016 (85%) i iz nacionalnog budžeta (15%), a uspeh ovog istraživanja u najvećoj meri zavisi od aktivnog učešća poljoprivrednika i tačnosti i potpunosti njihovih odgovora.
U interesu svih građana naše zemlje i daljeg razvoja naše privrede je da se odazovete ovoj važnoj akciji.
Naše dobro u našim rukama! Više informacija na sajtu: ww.stat.gov.rs. , kao i u Info centru – SPG Anketa, 2018.; tel.: 011 240 397; e-mail: spg2018@stat.gov.rs
U Republici Srbiji ima 631.122 poljoprivredna gazdinstva

Prema rezultatima Popisa poljoprivede 2012. godine u Republici Srbiji ima 631.122 poljoprivredna gazdinstva, a prosečno porodično gazdinstvo koristi 4,5 ha poljoprivrednog zemljišta, poseduje jedan dvoosovinski traktor, i gaji: jedno grlo goveda, četiri svinje, tri ovce, 26 grla živine i jedno pčelinje društvo.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa