8. april 2019.8. apr 2019.
Sećanje na genocid

Sećanje na genocid

Predavanjem posvećenim genocidu načinjenim nad Romima u Drugom svetskom ratu, dr Milovan Pisar iz Centra za primenjenu istoriju osvrnuo se na nestanak značajnog dela pripadnika ovog naroda koji nije dočekao kraj najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, ali i na oblike sećanja kojima se čuva sećanje na stradale u Srbiji, Evropi, NDH i drugim stratištima.

- Još nisu usklađene metode kako bi se odredio tačan broj Roma ubijenih tokom Rata. Prema nekim podacima, u Jugoslaviji je ubijeno između 26 i 90 hiljada pripadnika ove populacije. Interesantno je da su Romi kroz okupacione odredbe razdvojeni i sve su se mere odnosile na Rome nomade, ne na one koji su mogli dokazati stalno boravište. U Šapcu je najveće stratište bilo u Zasavicu kada su među streljanima odvedeni iz "Topovskih šuša" i Šapca i to za potrebe odmazde. Do nedavno niko nije pominjao stradanje Roma kao genocid i cilj predavanja i istraživanja je čuvanje sećanja – istakao je, između ostalog, dr Pisari.

Pisari je priznat stručnjak, istoričar posebno poznat u izučavanju pokreta otpora u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Jedan je od koosnivača Centra za primenjenu istoriju koji se bavi istorijom Balkana u prošlom veku. Nedavno je objavio i knjigu „Stradanje Roma u Srbiji za vreme Holokausta“.
Sa temom, na Međunarodni dan Roma, Pisari je prisutne Šapčane upoznao u Muzeju šabačkih Jevreja.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa