13. april 2019.13. apr 2019.
Još traje okupljanje učesnika, zaustavljen saobraćaj oko Doma Narodne skupštine

Još traje okupljanje učesnika, zaustavljen saobraćaj oko Doma Narodne skupštine

(Beta) - Pred Domom Narodne skupštine u centru Beograda, gde bi uskoro trebalo da počne miting pod nazivom "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona", još traje okupljanje učesnika tog protesta protiv aktuelne vlasti, a ispred zgrade parlamenta je zaustavljen saobraćaj.

Demonstranti su ispunili plato ispred Skupštine, deo Pionirskog parka, kao i delove okolnih ulica.

Na stepenicama ispred ulaza u tu instituciju ostavljena su slova od stiropora kojima je ispisano "Ostavke".

Učesnici protesta nose zastave Srbije i transparente na kojima, uz obavezno "Jedan od pet miliona", piše i ime grada iz kojeg su došli.

Na transparentima su ispisana imena Sremska Mitrovica, Temerin, Topola, Šid, Stara Pazova, Kragujevac, Novi Sad, Vrbas, Petrovac na Mlavi, Srbobran, Lazarevac, Požega, Kikinda, Valjevo, Jagodina i drugi.

Primećen je i transparent "Jedan od pet miliona - Kosovo i Metohija", a ljudi koji ga nose kazali su da su došli iz Zubinog Potoka, Leposavića, Jarinja i drugih mesta u pokrajini.

Sa razglasa se emituje muzika koja i inače prati proteste, a na bini se nalazi veliki video bim sa kojeg se emituju snimci izjava predsednika Aleksandra Vučića, što građani dočekuju zvižducima.

Oko zgrade Doma Narodne skupštine nalaze se manje snage policije sa kacigama i štitovima.

Prvi protest protiv aktuelne vlasti održan je krajem novembra u Kruševcu zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktivista Levice, posle čega je sledeći protest održan 8. decembra u Beogradu gde se od tada održava svake subote.

Protesti su se proširili i na druge gradove i opštine širom Srbije i održavaju se pod sloganom "Jedan od pet miliona" koji je nastao zbog izjave predsednika Srbije Aleksadra Vučića date na početku protesta da neće ispuniti ni jedan zahtev makar ih na ulice izašlo i pet miliona.

Među zahtevima su oslobađanje medija, fer i pošteni izbori, ostavke državnog vrha i otkrivanje počinioca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.



Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa