Info

8. maj 2019.8. maj 2019.
Minja Bogavac: Nisam Aja Jung, ali mogu da pokušam

Minja Bogavac: Nisam Aja Jung, ali mogu da pokušam

Direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac poslala je otvoreno pismo Ministarstvu kulture i Komisiji za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti pozorišne umetnosti za 2019. godinu, u kome je tražila obrazloženje odluke komisije o smanjnjenju opredeljenog novca za festival Pozorišno proleće. Odgovor u Šabačko pozorište ni posle dve nedelje nije stigao.
Pozorišno Proleće je festival najboljih pozorišnih ostvarenja u prethodnoj pozorišnoj sezoni. Kao takav podržan je od strane Ministarstva kulture, međutim ove godine opredeljeno je duplo manje novca nego što je to bio slučaj prethodnih godina.
“Ono što je mene zanimalo kao osobu koja je odgovorna za poslovanje Pozorišnog proleća je da od ministarstva dobijemo makar i kurtoazan odgovor – zašto smo kažnjeni i zbog čega je budžet prepolovljen? Pre tačno dvanaest dana poslala sam otvoreno pismo članovima komisije kao i ministru kulture moleći da dobijemo neku vrstu obrazloženja za takvo budžetsko menjanje i pomeranje, koje je u našoj situaciji dodatno komplikovano jer smo mi već naš program realizovali.” – kaže za televiziju Šabac Milena Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta.
Međutim, ni posle dve nedelje od poslatog pisma, u Šabačko pozorište - odgovor nije stigao.
“Primećujem da sa druge strane ministar biva dosta zauzet javnom raspravom sa Ajom Jung, koja je vlasnica jednog privatnog festivala i koja takođe nije zadovoljna odlukom ministarstva podržavanju njenog festivala. Prosto, meni se u glavi rodilo pitanje da li mi ovde imamo neke institucije prvog i drugog ranga i da li su privatne institucije te privilegovane grupe? Mi ostali moramo malo da sačekamo.” – dodaje Bogavac.
Čekanju na odgovor došao je kraj, doduše Ministarstvo nije odgovorilo Šabačkom pozorištu već dnevnom listu Danas u kom je izašla spisateljska kolumna Minje Bogavac.
Mene sada zanima da li su oni pre svega Ministarstvo informisanja pa tek onda kulture, ili smo možda kao društvo dostigli potpunu rijalitizaciju svega. Ne postoji više nikakva poslovna korespodencija, ne postoji više ništa što možemo da završavamo u nekom poslovnom smislu jedni sa drugima, već je neophodno da sve uđe u medije i da se od svega pravi šou.” – zaključila je Minja Bogavac govoreći za Vesti televizije Šabac.
U odgovoru koje stiglo u redakciju Danasa, stoji da Minji Bogavac odgovaraju u zakonskom roku. Stiče se utisak da direktori ferstivala sa ministarstvom samo preko medija mogu da komuniciraju, osim ako nisu Aja Jung, u tom slučaju ministar će im lično odgovoriti, više puta.
TV Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa