22. maj 2019.22. maj 2019.
Prvi put u istoriji hrama Svetog Marka: Kinezi se zakleli na vernost

Prvi put u istoriji hrama Svetog Marka: Kinezi se zakleli na vernost

Nedavno je, prvi put u istoriji crkve Svetog Marka u Beogradu, po pravoslavnom obredu venčano dvoje Kineza – Jang Ksi Ran (36) i Li Ju (35). Notu neuobičajenosti dala je i mladina odežda – šuhfu, ručno izvezena haljina i cipele od crvene svile kakve nose neveste u drevnom gradu Sijanu, početnoj stanici čuvenog, antičkog Puta svile.

– Bilo je uzvišeno i prelepo, baš kao što je bilo i 1. marta kada nas je u ovoj crkvi krstio prota Kojić – rekao je Li glasom punim radosti. – Srećan sam što mi se ispunila želja da se sa budućom suprugom najpre krstim, a potom i da se venčamo po pravoslavnom obredu. Poželeo sam to još pre desetak godina dok sam prvi put prisustvovao crkvenom venčanju dvoje Srba. Žao mi je samo što našem predivnom venčanju nisu prisustvovali roditelji, ali, naš brak je velika sreća za naše porodice i oni su to u Sijanu već obeležili na svoj način.

Li je u Srbiju, sa roditeljima, trgovcima, došao 1998. godine i od tada, kako kaže, sa našim narodom deli dobro i zlo. Kada su se njegovi roditelji vratili u Kinu, on je ostao u Beogradu i sada radi kao prevodilac.

– Već dve decenije živim u ovoj lepoj zemlji, imam prijatelje, sada i kumove – priča Li. – Oni su me odavno „krstili“ i dali mi ime Goran. Kada sam upoznao Jang i shvatio da naša veza ima budućnost, otkrio joj svoju želju o krštenju i venčanju po pravoslavnim obredima. Odmah saglasila i pristala da se preseli u Srbiju. Ovde ćemo ubuduće živeti i, nadam se, gajiti našu decu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa