Инфо

20. јануар 2018.20. јан 2018.
Делимична блокада америчке владе - републиканци и демокате у Сенату без договора о буџету

Делимична блокада америчке владе - републиканци и демокате у Сенату без договора о буџету

ВАШИНГТОН, 20. јануара 2018. (Бета) - Делимично затварање америчких федералних служби ступило је на снагу након неуспелог покушаја да републиканци и демокате у Сенату постигну компромис о буџету.
Представнички дом Конгреса изгласао је закон којим се продужава финансирање буџета до 16. фебруара, али га Сенат јуче није потврдио упркос интензивним преговорима републиканаца и демократа и интервенцијом америчког председника Доналда Трампа.

Затварање неких савезних агенција ступило је снагу у поноћ, али није могуће предвидети колико ће трајати.

Уочи одлучујућег гласања у Сенату о Закон о привременом финансирању владе, за који је било потребно 60 гласова, Трамп је на Твитеру написао да "ствари изгледају лоше".

Затварања савезних управа догађа се на прву годишњицу мандата Доналда Трампа, а две стране у Конгресу за насталу ситуацију криве једна другу.

То је прва блокада савезне владе од октобра 2013, када је трајала 16 дана.

Демократе условљавају гласање договора о заштити од депортације 700.000 младих имигрната који су доведени у земљу као деца и ту илегално остали. Трамп је прекинуо програм из времена његовог претходника
Барака Обаме који даје заштиту тим младим имигрантима. Он тражи да будући договор о имиграцији укључи новац за изградњу зида на америчко-мексичкој граници.

Трамп је и јуче упутио критику демократама у Сенату рекавши да "они хоће нелегалну имиграцију и слабе границе".

"Закон о привременом финансирању владе одобрен је у Представничком дому. Сад су потребни гласови демократа да буде одобрен у Сенату, али они хоће нелегалну имиграцију и слабе границе", написао је Трамп јуче на Твитеру.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa