Инфо

13. март 2018.13. мар 2018.
Девизне резерве НБС на крају фебруара повећане на 9,79 милијарди евра

Девизне резерве НБС на крају фебруара повећане на 9,79 милијарди евра

БЕОГРАД, 13. марта 2018. (Бета) - Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) на крају фебруара износиле су 9,79 милијарди евра, што је повећање за 143,3 милиона евра у односу на крај јануара, саопштила је данас НБС.

Тим девизним резервама се обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 186 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, и скоро је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају фебруара скоро 7,99 милијарди евра, што је за 72 милиона евра више него на крају јануара.

Повећање бруто девизних резерви је у највећој мери резултат прилива по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту - куповином девиза (105 милиона евра), чиме се повећава отпорност домаћег система на евентуалне будуће шокове из међународног окружења.

"Позитиван нето утицај тржишних фактора (46,9 милиона евра), пре свега промене међувалутних односа на међународном финансијском тржишту, као и приливи по основу девизне обавезне резерве банака (67,5 милиона евра, који су резултат уобичајеног управљања девизном ликвидношћу од стране пословних банака унутар обрачунског периода) и нето приливи по основу донација, управљања девизним резервама и другим основима (укупно 4,5 милиона евра) били су више него довољни да надоместе одливе по основу нето раздужења државе по девизним кредитима и девизним хартијама од вредности (укупно 80,6 милиона евра)", навела је НБС.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у фебруару износио је 551 милион евра и био је за 331,8 милиона мањи него у претходном месецу. У прва два месеца ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 1,43 милиарде евра.

У фебруару је динар номинално ојачао у односу на евро за 0,6 одсто, а НБС је у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 180 милиона евра.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa