Инфо

14. март 2018.14. мар 2018.
Министри енергетике Србије и РС о снабдевању гасом и изградњи ходроелектрана

Министри енергетике Србије и РС о снабдевању гасом и изградњи ходроелектрана

БЕОГРАД, 14. марта 2018. (Бета) - Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић разговарао је данас у Београду са министром енергетике и индустрије Републике Српске (РС) Петром Дјокићем о унапређењу сарадње у области енергетике, снабдевању гасом и изградњи заједничких хидроелектрана на Дрини.
Антић је после састанка са новинарима рекао да РС има амбициозне планове за ширење гасне мреже на њеној територији и снадебање гасом преко Србије.
"Република Српска сада из Србије годишње повлачи 70 милиона кубика гаса а у плану је ширење гасне мреже и повећање потреба за гасом на 600 до 800 милион кубних метара годишње", рекао је Антић.
Дјокић је казао да очекује да Влада Србије верификује споразум о сарадњи у области енергетике измедју Србије и РС, после чега би био потписан уговор измедју Србијагаса и Гас Промета-Пале којим ће се регулисати питање имовине српске фирме на територији РС.
"Уговором би се утврдило власништво над инфраструктуром Србијагаса која је изградјена у време бивше Југославије на територији РС, а коју више од 20 година одржава Гас Промет", рекао је Дјокић.
Додао је да је РС спремна и за заједничка улагања у градњу хидроелектрана на Дрини.
На састанку ресорних министара договорено је да се састану регулаторна тела за енергетику Србије и РС како би разговарали о накнадама за промет гаса и другим отвореним питањима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa