Инфо

18. фебруар 2021.18. феб 2021.
Европска зелена партија

Европска зелена партија

Европска зелена партија: За Србију без смога

Једна од пет кључних порука коју је Европска зелена партија слала грађанима Шапца у предизборној кампањи јесте да ћемо приморати фабрике да уграде све неопходне филтере и обезбедити чист ваздух. Наша иницијатива ЗА ШАБАЦ БЕЗ СМОГА је уз помоћ грађана идентификовала индустријска постројења у Источној радној зони као важне узрочнике нарушеног квалитета ваздуха који Шапчани дишу. Успели смо у борби да независним мерењима докажемо да је то тачно. Међутим, локална самоуправа нам је пружила подршку тек са променом власти и формирањем нове скупштинске већине у којој је доминантан коалициони партнер Српска напредна странка. Европска зелена партија истиче задовољство досадашњом сарадњом која је резултирала постављањем мобилне мерне станице за контролу квалитета ваздуха у центру Шапца и формирањем Савета за екологију и зелену економију који већ припрема предлог мера за смањење честичног и хемијског загађења ваздуха.

Додатна потврда опредељености нове градске власти да се Шапчанима омогући здрава животна средина стиже и после разговора градоначелника Шапца др Александра Пајића са власником фабрике Еликсир Зорка минерална ђубрива и потврде да ће ова компанија коначно испунити преузете обавезе и до половине године уградити неопходне филтере у своје постројење.

Ми ћемо наставити да делујемо као еколошки омбудсман грађана и да вршимо институционални притисак да се закони Републике Србије поштују у сваком сегменту заштите животне средине. То смо недавно још једном показали указивањем на неправилности у поступку одобравања дозволе за рад складишта опасног отпада и спречавањем њеног издавања док се законски услови не испоштују у целини.

Борба за чист ваздух не познаје границе и она је сада постала борба ЗА СРБИЈУ БЕЗ СМОГА. Загађење ваздуха оштећује наше здравље више од загађења воде, земљишта и хране и немогуће га је избећи јер дисање не можемо зауставити, а воду и храну можемо бирати. Зато хајде да изаберемо да дишемо чист ваздух. Председник Европске зелене партије др Дејан Павловић представиће мере за смањење и спречавање загађења ваздуха на сутрашњој конференцији за новинаре која ће се одржати у Медија центру. Предложене мере ће бити послате Министарству заштите животне средине и свим јединицама локалне самоуправе. Европска зелена партија ће својим капацитетима максимално помоћи да оне буду спроведене.

Европска зелена партија

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa