Инфо

22. јун 2021.22. јун 2021.
Image by janeb13 from Pixabay

Image by janeb13 from Pixabay

Осам деценија "Барбаросe"

Тешко је одредити један тренутак у коме се нешто историјски важно и велико преокреће мењајући ток, међутим можда је данашњи дан тренутак у коме је једна погрешна одлука променила ток Другог светског рата и омогућила савезницима пут до победе, уз многе друге појединости.

Пре тачно 80 година, на данашњи дан запшочета је операција „Барбароса“, односно напад Сила осовине на СССР. Офанзива је започела када су дуж целе границе, 150 дивизија Немачке почеле напад на територији Совијетског савеза. Без најаве, рачунајући на фактор изненађења. На тај начин је и званично прекршен споразум Рибентроп – Молотов из 1939 и две државе су започеле рат. Италија и Румунија су се придружиле објави рата против Совијета.

На почетку је офанзива била успешна, међутим када је пришла на неколико десетина километара од Москве, нацистичке трупе су одбачене, убрзо је уследио пораз код Стаљинграда. Ови порази се сматрају једним од првих значајних пораза нациста у Рату.

Од тренутка прикључења СССР силама „антихитлеровске колације“, савезници су постали значајно јачи, што је на крају резултирало коначном победом, док се Хитлер није опоравио од губитака на источном фронту.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa